ноември 25, 2019

Одбележување на 25-годишнината од основањето на Хелсиншкиот комитет за човекови права, 28-29 ноември 2019

Локација: Музеј на современа уметност / Комитет

28 НОЕМВРИ 2019 (ЧЕТВРТОК)

11.00-11.45
ОТВОРАЊЕ НА НАСТАНОТ
Воведни обраќања на:

  • Стево Пендаровски, Претседател на Република Северна Македонија
  • Гордан Калајџиев, Претседател на УО на Хелсиншкиот комитет, осврт на формирањето и развојот на Хелсиншкиот комитет
  • Модератор: Уранија Пировска

11.45- 13.15
Панел дискусија:
МОНИТОРИНГ И ЗАШТИТА НА ФУНДАМЕНТАЛНИТЕ ПРАВА И СЛОБОДИ – правосудство, дискриминација, говор и дела од омраза
Говорници: Воислав Стојановски, Славица Анастасовска, Натали Петровска
Модератор: Уранија Пировска

13.15- 13.30
Пауза

13.30-15.00
Панел дискусија:
ГРАЃАНИНОТ ВО ЕРАТА НА ГЛОБАЛНИОТ ПОПУЛИЗАМ – илибералните тенденции и одговорот на граѓанското општество
Почесен гостин: Красимир Канев од Бугарскиот Хелсиншки комитет, говорници: Катерина Колозова, Мирјана Најчевска, Славчо Димитров

20.00-23.00
Настан на Медуза по повод една година постоење на платформата и промоција на првото издание на Медуза ,,Дијалози” во Комитет (катна гаража Беко, ул.Даме Груев лок.21)
Говорнички: Бојана Јовановска, Јована Јовановска и Румена Бужаровска
Модераторки: Калиа Димитрова и Ена Бендевска

29 НОЕМВРИ 2019 (ПЕТОК)

11.00-12.30
Панел дискусија:
КРПЕН ЖИВОТ- за секојдневната борба на текстилната работничка
Говорници: Кристина Ампева, Симона Манева Живкова, Розета Арсова
Модератор: Вилдан Дрпљанин

12.30-12.45
Пауза

12.45-14.15
Панел дискусија:
ЗАД ЅИДОВИТЕ И ПОТОА- затворени институции
Учесници: Сибел Амет, Гоце Коцевски, Хајди Штерјова Симоновиќ
Модератор: Уранија Пировска

14.15-14.30
Пауза

14.30-16.00
Панел дискусија:
ЗА ЖЕНСКИТЕ РАБОТИ- Интерсекциска дискриминација, родова нееднаквост, социјални јазови и насилство
Говорници: Наташа Бошкова, Елена Димушевска, Љуљета Адеми, Салија Бекир
Модератор:Татјана Стоименовска

20.00-21.30
Настан на ЛГБТИ Центарот за поддршка во Комитет (катна гаража Беко, ул.Даме Груев лок.21)
Говорници: Љубомир Фаизов, Ирена Цветковиќ, Зорица Николова, Маја Морачанин
Модератор: Кочо Андоновски