март 2, 2023

Говор на омраза кон жените политичарки

„Солидарноста во ова општество не постои, затоа што кога протестираме против говорот на омраза, не се случило да ни се придружат жени пратенички и заеднички солидарно да адресираме некое прашање и да кажеме дека тоа е важно и за жените пратенички, и за жените Ромки и за секоја жена во општеството“, вели Славица Анастасовска, правна советничка во Хелсиншкиот комитет и додава:
„Во годишниот извештај за 2021 година, на Министерството за внатрешни работи, стои дека според покренатите постапки, во најголем дел, како жртви се јавуваат политичари, поранешни политичари и јавни личности, значи механизмот постои, а како се користи – тоа е друго прашање“, вели Анастасовска.