јуни 23, 2024

Скопска парада на гордоста 2024: Спектакуларно непослушни!

Петтата  по ред Парада на гордоста/Скопје Прајд, годинава се одржа на 22 јуни под мотото „Спектакуларно непослушни!“

Зошто Парадата на гордоста е протест
🔴За да можеме да бидеме свои, автентични и истовремено безбедни – и дома и надвор. Протестот е барање за институциите на системот да гарантираат безбеден живот и да ги штитат нашите човекови права и слободи.
🔴За да можеме подеднакво да учествуваме во општествениот и политичкиот живот без дискриминација и исклучување. Протестот е барање за институциите на системот да гарантираат еднакви можности, недискриминација и социјално вклучување на сите луѓе без разлика на нашата сексуална ориентација или родов идентитет.
🔴За да можеме да се школуваме во образовен систем кој учи на прифаќање на разликите и промовира социјална кохезија наместо исклучување. Протестот е барање за Владата да обезбеди образовен систем, курикулуми и програми кој ќе ги градат светогледите на идните генерации засновани на демократски вредности, солидарност, емпатија и грижа.
🔴За да можеме да имаме лични документи кои ќе го изразуваат нашиот род. Протестот е барање до Собранието да го усвои законот за матична евиденција со вклучен модел за правно признавање на родот заснован на самоопределување.
🔴 За да можеме подеднакво да имаме пристап до здравствени услуги и уживаме квалитетен живот и здравје. Протестот е барање за здравствениот систем да се прилагоди кон потребите на различните групи граѓани и со тоа да биде вклучувачки и недискриминаторски.
На учесниците на Парадата им се обрати мајка на трансродова тинејџерка. Таа им порача на сите родители чии деца не се цис хетеро, да ги прифатат какви што се и да бидат горди на нив, наспроти општествените правила кои често налагаат да се срамат и да ги отфрлаат.

„Родители, додека општествените правила ви налагаат да се срамите и да ги отфрлате вашите деца, бидете спектакуларно непослушни, прифатете ги какви што се и бидете горди на нив. Кога ќерка ми се охрабри да каже дека е трансродова, го срушивме најдебелиот ѕид меѓу нас што ме попречуваше да ја запознаам целосно и вистински. Претходно предолго гледав како моето весело дете се претвора во исплашена и повлечена тинејџерка. Нејзиното „излегување од шкафот“ го дочекав со радост и големо олеснување што, пак, помогна веднаш да исчезнат сите нејзини грижи и стравови и да ми се врати детето кое го знаев отсекогаш. Родители, додека општествените правила ви налагаат да се срамите и да ги отфрлате вашите деца, бидете спектакуларно непослушни и прифатете ги какви што се и бидете горди на нив“.

Таа рече и дека е многу среќна што во време кога хомофобијата и трансфобијата дивеат, ЛГБТ заедницата покажува дека нема да се повлече во четири ѕида.

-По петти пат храбро покажуваме дека припаѓаме во овој свет, по петти пат ги славиме нашите животи кои и тоа како се вредни да ги живееме. Многу тинејџери живеат во страв од своите родители и се соочуваат со отфрлање, слушаат од своите соученици и професори дека не се вредни да постојат и дека не треба да ги има. Драги деца, не е во ред да живеете во страв и изолација додека вашите цис хетеро врсници го живеат тинејџерството до максимум. Не е фер од вас да се бара неизмерна сила и храброст само за да живеете и преживеете во вашите семејства. Знајте дека без разлика што зборуваат возрасните околу вас, вашите идентитети се вистински и валидни. Кога родителите одбиваат да ве прифатат, сакам да знаете дека тоа не е ваша вина, вашето постоење е бесценето и ја заслужувате целата љубов и поддршка на светот. Во најтешките моменти, кога се чувствувате најосамено и кога боли до врескање, сакам да знаете дека не сте сами, дека постои една цела заедница која е тука да ве поддржи, истакна мајката на трансродовата тинејџерка.

На учесниците им се обрати и Рита Бехадини, активискта и феминистка.

Поддршка на годинешниот „Скопје Прајд“ дадоа Агенцијата на САД за меѓународен развој  – УСАИД,  Совет на Европа, Делегацијата на Европска Унија во Република Северна Македонија, Стокхолм Прајд, Амбасадата на Франција во Македонија, Кин енд Карта – Северна Македонија, Брејнстер за изработката на визуелниот идентитет, а особено нивниот студент Имер Салиу и Министерството за одбрана на РСМ.

Видео: Сител