април 25, 2019

1ТВ тема: Македонија напредува на скалата на работничките права, но каде се слабите алатки?

Минатата година 23 работници починале на работното место. Детектирано ли е кои се причините за оваа сериозна бројка? Се почитува ли законот за заштита на работниците?

Царовска ја детектира вината во работодавачите и во работниците. Во земјава минатиот перод е забележано зголемување на степенот на почитување на работничките права, сепак се уште има негативни примери. Во кои сегменти, односно сектори се кршат најмногу работничките права?

Гостин во Отворено Студио 1 беше Вилдан Дрпљанин од Хелсиншкиот комитет, со кого разговаравме на тема – „Македонија напредува на скалата на работничките права, но каде се слабите алатки?“

Целиот разговор погледнете го во видеото: