Corner Извештаи

Квартален извештај (јуни - август 2015) 15 September 2015

Кварталниот извештај за состојбата со човековите права во Република Македонија за периодот јуни - август 2015 година ги опфаќа темите: Јавното обвинителство во Република Македонија не е независно; Бегалците - жртви на нехуман третман и криминал од омраза; Обвинителството не истражува случаи на тортура; Вработување на 600 нови полицајци во Министерството за внатрешни работи; Случај „Ровер“ и Сè...

Двомесечен извештај (април-мај 2015) 23 June 2015

Двомесечниот извештај за состојбата со човековите права во Република Македонија за периодот април - мај 2015 година ги опфаќа темите: Прекумерна употреба на сила за време на протестот на 05.05.2015 година; Ограничување на правото на мирен собир и јавен протест; Средношколски Пленум; Локален референдум „Го сакам ГТЦ“; Неуставен избор на министерот за внатрешни работи; Македонија не го штити...

Годишен извештај за човековите права во Република Македонија 2014 28 April 2015

Соодветно на својата мисија да врши мониторинг на состојбите со човековите права и слободи во Република Македонија, Хелсиншкиот комитет секоја година објавува Годишен извештај во кој ги изнесува своите ставови и мислења по однос на сите области во кои човековите права и слободи биле засегнати. Извештајот за 2014 година претставува воедно и сублимат на работата на Комитетот во текот на целата...

Годишен извештај на Мрежата за заштита од дискриминација 21 April 2015

Овој извештај се однесува на работењето на Мрежата за заштита од дискриминација во изминатата година. Главната цел на извештајот е да даде информација за остварувањето на заштитната функција на телата за еднаквост и заштита од дискриминација, преку презентација на начинот на кој е постапувано во однос на претставките што членките на Мрежата ги обработуваа во изминатата година.

Извештајот...

Месечен извештај - март 2015 20 April 2015

Месечниот извештај за состојбата со човековите права во Република Македонија за март 2015 година ги опфаќа темите: Средношколски и наставнички пленум, Граѓанска иницијатива „Го сакам ГТЦ“, Случај “Музеј на Македонија„, Случај  Трикратно убиство во Кавадарци, Случај Јадранка Костова, Говор на омраза.

Месечниот извештај може да го преземете на следниов линк 


Месечен извештај - февруари 2015 20 March 2015

Месечниот извештај за состојбата со човековите права во Република Македонија за февруари 2015 година ги опфаќа темите: Противзаконско прислушкување, Студентски и професорски пленум, Иницијатива против законските измени за хонорарците, Закон за Советот за утврдување на факти и покренување на  постапка за утврдување одговорност за судија, Фондот за здравствено осигурување не ги штити правата...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo