Corner Соопштенија

КЗД утврди дискриминација врз слепите лица од страна на банките во РМ 27 Мај 2016

Хелсиншкиот комитет, заедно со членките на Мрежата  за заштита  од дискриминација, Националниот  сојуз на слепите на Република Македонија  и Националниот  сојуз на цивилни инвалиди  од војната  на Македонија, ја поздравуваат позитивната одлука на Комисијата за заштита од дискриминација (КЗД) со која се утврдува директна и продолжена дискриминација врз основа...

Corner Извештаи

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово за периодот 16.05.2016– 22.05.2016 година 25 Мај 2016

Неделниот извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово ги опфаќа темите: Просторни капацитети и услови во кампот и Институционално постапување за периодот 16.05.2016 – 22.05.2016 година и може да се преземе на следниов линк

 

Гевгелија 

Просторни капацитети и услови 

Бројот на бегалци во кампот е непроменлив, како и минатата седмица изнесува околу 100....

Corner Извештаи

Месечен извештај - април 2016 20 Мај 2016

Месечниот извештај за состојбата со човековите права во Република Македонија за март 2016 година ги опфаќа темите: Донесена прва пресуда со која се утврдува мобинг во Македонија; Помилување на политичари и нивни соработници од страна на Претседателот; Протести и приведувања; Бегалска криза.

Месечниот извештај може да го преземете на следниов линк.

ДОНЕСЕНА ПРВА ПРЕСУДА СО КОЈА СЕ УТВРДУВА МОБИНГ...

Corner Извештаи

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово за периодот 09.05.2016– 15.05.2016 година 18 Мај 2016

Неделниот извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово ги опфаќа темите: Просторни капацитети и услови во кампот и Институционално постапување за периодот 09.05.2016 – 15.05.2016 година и може да се преземе на следниов линк

Гевгелија

Просторни капацитети и услови

Во текот на оваа седмица, бројот на бегалци во кампот изнесува околу 100. Во шаторот за прием пред...

Corner Извештаи

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово за периодот 02.05.2016– 08.05.2016 година 12 Мај 2016

Неделниот извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово ги опфаќа темите: Просторни капацитети и услови во кампот и Институционално постапување за периодот 02.05.2016 – 08.05.2016 година и може да се преземе на следниов линк

Гевгелија

Просторни капацитети и услови

Во почетокот на седмицата, вкупниот број на бегалци во кампот изнесува 101. Повремено се случува од...

Corner Извештаи

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово за периодот 25.04.2016– 01.05.2016 година 06 Мај 2016

Неделниот извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово ги опфаќа темите: Просторни капацитети и услови во кампот и Институционално постапување за периодот 25.04.2016 – 01.05.2016 година и може да се преземе на следниов линк

Гевгелија 

Просторни капацитети и услови 

На почеток на седмицата, бројот на бегалци во кампот изнесува 113, откако неколку семејства го...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_banerzlostorstva_od_omraza_baner Normal_banner-lgbti Normal_normal_banner-stop-mk Normal_strategy_mk_photo
Corner-aside ПРИЗМА

Помилувањата на Иванов се поклопуваат со кривичните пријави на СДСМ Понеделник, 02 Мај 2016

Хелсиншкиот комитет денот по одлуката за аболиција им поднесе кривична пријава на претседателот Иванов и на непознати лице или лица кои му ги откриле доверливите податоци од постапките на СЈО. Комитетот нема дилеми дека е повредена тајноста на...

Corner-aside RESPUBLICA

Меѓународното право дозволува понатамошно објавување на „бомбите“ Вторник, 19 Април 2016

Јавноста има право да знае кој се однесува незаконски и кој бил или се` уште е опасен за општеството, за да влијае превентивно и одвраќачки кон останатите. Дали правото на приватност на инкриминираните функционери е пречка јавноста да дознае за...

Corner-aside ТОЧКА

Уранија Пировска од Хелсиншкиот комитет: Ништо не е помоќно од силата на народот! Вторник, 19 Април 2016

Прочитајте го интервјуто со Уранија Пировска, извршен директор на Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија. Жена со цврсти ставови, која се залага постојано за правата на македонскиот народ, жена која докажува со години...

Corner-aside НВОИНФОЦЕНТАР

Амбасадорите Бејли и Орав го примија писмото од 84 граѓански организации и иницијативи за одлагање на изборите до исполнување на неопходните реформи Четврток, 14 Април 2016

Организациите бараат исполнување на минималните услови за „веродостојни избори“: прочистување на избирачкиот список, спречување на сите видови заплашувања или притисоци на гласачите, како и обезбедување правично медиумско покривање. Очекуваат...

Corner-aside СЛОБОДНА.МК

ХЕЛСИНШКИ КОМИТЕТ ГО ОБВИНИ ИВАНОВ ДЕКА Е ЧЛЕН НА ЗЛОСТОРНИЧКО ЗДРУЖЕНИЕ ЗА РУШЕЊЕ НА ПРАВНАТА ДРЖАВА Среда, 13 Април 2016

Во соопштението Јавна кривична пријава против Ѓорге Иванов, Хелсиншкиот комитет за човекови права реагира на вчерашната објава за колективното помилување од страна на претседателот на Република Македонија на 57 осомничени сторители на кривични...