Corner Извештаи

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово за периодот 08.02.2016– 14.02.2016 година 18 Февруари 2016

Неделниот извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово ги опфаќа темите: Просторни капацитети и услови во кампот и Институционално постапување за периодот 08.02.2016 – 14.02.2016 година и може да се преземе на следниов линк.

Гевгелија 

Просторни капацитети и услови 

Во овој период се регистрирани 12.602 бегалци, што е 15% помалку од минатата недела, кога беа...

Corner Извештаи

Месечен извештај - јануари 2016 16 Февруари 2016

Месечниот извештај за состојбата со човековите права во Република Македонија за септември 2015 година ги опфаќа темите: Недостаток на непристрасност и независност кај Судскиот совет; Утврдена повреда на право на судење во разумен рок; Селективна правда во случаи на навреда, клевета и говор на омраза; Отстранет говор на омраза од социјалната мрежа Фејсбук; Интензивирање на криумчарењето и делата...
Corner Извештаи

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово за периодот 01.02.2016– 07.02.2016 година 10 Февруари 2016

Неделниот извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово ги опфаќа темите: Просторни капацитети и услови во кампот и Институционално постапување за периодот 01.02.2016 – 07.02.2016 година и може да се преземе на следниов линк.

Гевгелија 

Просторни капацитети и услови 

Во овој период се регистрирани 14.589 бегалци, што е за 19.5% повеќе од минатонеделниот период, кога...

Corner Извештаи

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово за периодот 25.01.2016 – 31.01.2016 година 04 Февруари 2016

Неделниот извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово ги опфаќа темите: Просторни капацитети и услови во кампот и Институционално постапување за периодот 25.01.2016 – 31.01.2016 година и може да се преземе на следниов линк 

Гевгелија 

Просторни капацитети и услови 

Во овој период се регистрирани 12.209 бегалци, што е за 37% повеќе од минатонеделниот...

Corner Соопштенија

ПОКАНА: Третман кон лицата со ментални здравствени проблеми во Западниот Балкан 28 Јануари 2016

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија има чест да ве покани на завршна конференција во рамки на проектот „Регионално дејствување за подобрување на третманот кон лицата со ментални здравствени проблеми“, поддржан од страна на Швајцарската Конфедерација, претставувана од Министерството за надворешни работи, преку Одделот за човекова безбедност, а спроведен во партнерство...

Corner Извештаи

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово за периодот 18.01.2016 – 24.01.2016 година 27 Јануари 2016

Неделниот извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово ги опфаќа темите: Просторни капацитети и услови во кампот и Институционално постапување за периодот 18.01.2016 – 24.01.2016 година и може да се преземе на следниов линк.

Гевгелија 

Просторни капацитети и услови 

Во овој период се регистрирани 7.698 бегалци, што е за 40% помалку од изминатата недела кога беа...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo Normal_45757836_262869367761046_2006610485922758656_n
Corner-aside Нова Македонија

Калајџиев: Правосудниот систем треба да се ресетира Понеделник, 29 Јануари 2018

 Македонија се говори за реформи во правосудниот систем, кој повеќепати е посочуван како слаба точка во македонското општество од меѓународни и од домашни организации и стручни лица. Сега повторно се најавуваат законски измени и промени во...

Corner-aside Академик

Граѓанскиот сектор и Народниот правобранител потпишаа меморандум за соработка Четврток, 22 Декември 2016

Според Хелсиншкиот комитет, сите критики упатени кон државните институции кои потекнуваат од страна на Народниот правобранител не смеат да се толкуваат погрешно. Напротив, тие треба да се сфатат како насочувач кон тоа што треба да се измени во...

Corner-aside Телма

Топ Тема Петок, 16 Декември 2016

Дали приговорите на изборните резултати се законско право или „подмолен“ чин за кражба на изборите? Дали и зошто ВМРО-ДПМНЕ заборави дека само на локалните избори 2013 три пати бараше прегласување само во општина Центар – фактите наспроти...

Corner-aside Телма

Tоп Тема Понеделник, 12 Декември 2016

На синоќешното издание на „Топ тема“ на телевизија „Телма“, гостуваше и д-р Воислав Стојановски, од правниот тим на Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ.


Corner-aside Либертас

За фундаменталните искуства на светот: кон изложбата „Спасители“ Понеделник, 05 Декември 2016

„Јас, Ева, сум со својот син Авел. Ако го видиш мојот првороден Каин, синот човеков, кажи му дека…“
– Овој стих на Ден Пејџис требаше да биде дел од насловот на предавањето на д-р Ирина Талевска (преведувачка од италијански на македонски јазик на...