Corner Извештаи

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово за периодот 25.04.2016– 01.05.2016 година 06 Мај 2016

Неделниот извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово ги опфаќа темите: Просторни капацитети и услови во кампот и Институционално постапување за периодот 25.04.2016 – 01.05.2016 година и може да се преземе на следниов линк

Гевгелија 

Просторни капацитети и услови 

На почеток на седмицата, бројот на бегалци во кампот изнесува 113, откако неколку семејства го...

Corner Соопштенија

Протест на осудените лица што издржуваат затворска казна 05 Мај 2016

Во врска со денешниот протест на осудените лица, би сакале да ве информираме за тековните состојби во македонските казнено-поправни установи и условите за живот во нив. 

Со состојба од 12 април 2016 година, вкупниот број на лица што се наоѓаат во некоја од тринаесетте затворени установи е 3.446. Од нив, 3.159 се осудени лица што издржуваат затворска казна, а 287 притворени лица. Вкупниот...

Corner Соопштенија

Една година од протестите на 5-ти мај 05 Мај 2016

Пред точно една година на денешен ден, беа објавени телефонските разговори поврзани со обидот за прикривање на убиството на Мартин Нешковски, во кои беа инволвирани поранешната министерка за внатрешни работи Гордана Јанкуловска, поранешниот премиер Никола Груевски, поранешниот портпарол на МВР Иво Котевски, поранешниот директор на УБК Сашо Мијалков и шефот на кабинетот на премиерот, Мартин...

Corner Соопштенија

Хелсиншки комитет за човекови права на Република Македонија се приклучи кон мрежата Пристап до правда 04 Мај 2016

Хелсиншкиот комитет за човекови права ја известува јавноста дека се регистрираше како овластено здружение на граѓани  за обезбедување на бесплатна предходна правна помош согласно Законот за бесплатна правна помош. Со ова, се прошири мрежата на здруженија за давање на бесплатна претходна правна помош, која е дел од проектот Пристап до правда во Македонија. Хелсиншкиот комитет значително ќе...

Corner Извештаи

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово за периодот 18.04.2016– 24.04.2016 година 28 Април 2016

Неделниот извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово ги опфаќа темите: Просторни капацитети и услови во кампот и Институционално постапување за периодот 18.04.2016 – 24.04.2016 година и може да се преземе на следниов линк

Гевгелија 

Просторни капацитети и услови 

Во почетокот на седмицата, бројот на бегалци во кампот беше 135, но до крајот на седмицата тој...

Corner Соопштенија

Протести и приведувања 25 Април 2016

Од досегашните информации со кои располага Хелсиншкиот комитет, во врска со тековните протести, на 13.04.2016 година беа приведени 13 лица, од кои на 11 им беше изречена прекршочна санкција  за сторен прекршок од член 14 од Законот за прекршоци против јавниот ред и мир, поради наводно постапување спротивно на наредбата на надлежен државен орган или на овластено службено лице на државен...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo Normal_45757836_262869367761046_2006610485922758656_n
Corner-aside Нова Македонија

Калајџиев: Правосудниот систем треба да се ресетира Понеделник, 29 Јануари 2018

 Македонија се говори за реформи во правосудниот систем, кој повеќепати е посочуван како слаба точка во македонското општество од меѓународни и од домашни организации и стручни лица. Сега повторно се најавуваат законски измени и промени во...

Corner-aside Академик

Граѓанскиот сектор и Народниот правобранител потпишаа меморандум за соработка Четврток, 22 Декември 2016

Според Хелсиншкиот комитет, сите критики упатени кон државните институции кои потекнуваат од страна на Народниот правобранител не смеат да се толкуваат погрешно. Напротив, тие треба да се сфатат како насочувач кон тоа што треба да се измени во...

Corner-aside Телма

Топ Тема Петок, 16 Декември 2016

Дали приговорите на изборните резултати се законско право или „подмолен“ чин за кражба на изборите? Дали и зошто ВМРО-ДПМНЕ заборави дека само на локалните избори 2013 три пати бараше прегласување само во општина Центар – фактите наспроти...

Corner-aside Телма

Tоп Тема Понеделник, 12 Декември 2016

На синоќешното издание на „Топ тема“ на телевизија „Телма“, гостуваше и д-р Воислав Стојановски, од правниот тим на Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ.


Corner-aside Либертас

За фундаменталните искуства на светот: кон изложбата „Спасители“ Понеделник, 05 Декември 2016

„Јас, Ева, сум со својот син Авел. Ако го видиш мојот првороден Каин, синот човеков, кажи му дека…“
– Овој стих на Ден Пејџис требаше да биде дел од насловот на предавањето на д-р Ирина Талевска (преведувачка од италијански на македонски јазик на...