Corner Извештаи

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово за периодот 07.03.2016– 13.03.2016 година 15 Март 2016

Неделниот извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово ги опфаќа темите: Просторни капацитети и услови во кампот и Институционално постапување за периодот 07.03.2016 – 13.03.2016 година и може да се преземе на следниов линк

Гевгелија

Просторни капацитети и услови

Во текот на оваа седмица, издадени се 132 потврди за искажана намера за поднесување барање за азил,...

Corner Извештаи

Месечен извештај - февруари 2016 14 Март 2016

Месечниот извештај за состојбата со човековите права во Република Македонија за февруари 2016 година ги опфаќа темите: Институциите да не ја попречуваат работата на СЈО; Уставниот суд ненадлежен за одлуката за распуштање на Собранието; Уставниот суд во одбрана на изборниот криминал; Предизборно разгорување на етнички и верски тензии.

Месечниот извештај може да го преземете на следниов линк.

...

Corner Извештаи

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово за периодот 29.02.2016– 06.03.2016 година 08 Март 2016

Неделниот извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово ги опфаќа темите: Просторни капацитети и услови во кампот и Институционално постапување за периодот 29.02.2016 – 06.03.2016 година и може да се преземе на следниов линк 

Гевгелија 

Просторни капацитети и услови 

Во текот на оваа седмица беа регистрирани 1.861 бегалци, што е за 23% помалку од минатата...

Corner Извештаи

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово за периодот 22.02.2016– 28.02.2016 година 01 Март 2016

Неделниот извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово ги опфаќа темите: Просторни капацитети и услови во кампот и Институционално постапување за периодот 22.02.2016 – 28.02.2016 година и може да се преземе на следниов линк. 

 

Гевгелија 

Просторни капацитети и услови 

Во текот на оваа седмица беа издадени само 2.406 потврди за искажана намера за...

Corner Извештаи

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово за периодот 15.02.2016– 21.02.2016 година 24 Февруари 2016

Неделниот извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово ги опфаќа темите: Просторни капацитети и услови во кампот и Институционално постапување за периодот 08.02.2016 – 14.02.2016 година и може да се преземе на следниов линк.

Гевгелија 

Просторни капацитети и услови 

Во текот на оваа недела беа регистрирани 4.465 бегалци, што е за 65% помалку од минатата недела, кога...

Corner Соопштенија

Уставниот суд во одбрана на изборниот криминал 24 Февруари 2016

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија остро реагира на одлуката на Уставниот суд за поведување постапка за оценување на уставноста на Законот за изменување и дополнување на Законот за помилување(„Службен весник на Република Македонија бр.12/2009“).  Оваа одлука практично претставува најава за она што на следната седница ќе се случи, а тоа е укинување на Законот со...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo Normal_45757836_262869367761046_2006610485922758656_n
Corner-aside Нова Македонија

Калајџиев: Правосудниот систем треба да се ресетира Понеделник, 29 Јануари 2018

 Македонија се говори за реформи во правосудниот систем, кој повеќепати е посочуван како слаба точка во македонското општество од меѓународни и од домашни организации и стручни лица. Сега повторно се најавуваат законски измени и промени во...

Corner-aside Академик

Граѓанскиот сектор и Народниот правобранител потпишаа меморандум за соработка Четврток, 22 Декември 2016

Според Хелсиншкиот комитет, сите критики упатени кон државните институции кои потекнуваат од страна на Народниот правобранител не смеат да се толкуваат погрешно. Напротив, тие треба да се сфатат како насочувач кон тоа што треба да се измени во...

Corner-aside Телма

Топ Тема Петок, 16 Декември 2016

Дали приговорите на изборните резултати се законско право или „подмолен“ чин за кражба на изборите? Дали и зошто ВМРО-ДПМНЕ заборави дека само на локалните избори 2013 три пати бараше прегласување само во општина Центар – фактите наспроти...

Corner-aside Телма

Tоп Тема Понеделник, 12 Декември 2016

На синоќешното издание на „Топ тема“ на телевизија „Телма“, гостуваше и д-р Воислав Стојановски, од правниот тим на Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ.


Corner-aside Либертас

За фундаменталните искуства на светот: кон изложбата „Спасители“ Понеделник, 05 Декември 2016

„Јас, Ева, сум со својот син Авел. Ако го видиш мојот првороден Каин, синот човеков, кажи му дека…“
– Овој стих на Ден Пејџис требаше да биде дел од насловот на предавањето на д-р Ирина Талевска (преведувачка од италијански на македонски јазик на...