Corner Соопштенија

КЗД утврди дискриминација врз слепите лица од страна на банките во РМ 27 Мај 2016

Хелсиншкиот комитет, заедно со членките на Мрежата  за заштита  од дискриминација, Националниот  сојуз на слепите на Република Македонија  и Националниот  сојуз на цивилни инвалиди  од војната  на Македонија, ја поздравуваат позитивната одлука на Комисијата за заштита од дискриминација (КЗД) со која се утврдува директна и продолжена дискриминација врз основа...

Corner Извештаи

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово за периодот 16.05.2016– 22.05.2016 година 25 Мај 2016

Неделниот извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово ги опфаќа темите: Просторни капацитети и услови во кампот и Институционално постапување за периодот 16.05.2016 – 22.05.2016 година и може да се преземе на следниов линк

 

Гевгелија 

Просторни капацитети и услови 

Бројот на бегалци во кампот е непроменлив, како и минатата седмица изнесува околу 100....

Corner Извештаи

Месечен извештај - април 2016 20 Мај 2016

Месечниот извештај за состојбата со човековите права во Република Македонија за април 2016 година ги опфаќа темите: Донесена прва пресуда со која се утврдува мобинг во Македонија; Помилување на политичари и нивни соработници од страна на Претседателот; Протести и приведувања; Бегалска криза.

Месечниот извештај може да го преземете на следниов линк.

ДОНЕСЕНА ПРВА ПРЕСУДА СО КОЈА СЕ УТВРДУВА МОБИНГ...

Corner Извештаи

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово за периодот 09.05.2016– 15.05.2016 година 18 Мај 2016

Неделниот извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово ги опфаќа темите: Просторни капацитети и услови во кампот и Институционално постапување за периодот 09.05.2016 – 15.05.2016 година и може да се преземе на следниов линк

Гевгелија

Просторни капацитети и услови

Во текот на оваа седмица, бројот на бегалци во кампот изнесува околу 100. Во шаторот за прием пред...

Corner Извештаи

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово за периодот 02.05.2016– 08.05.2016 година 12 Мај 2016

Неделниот извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово ги опфаќа темите: Просторни капацитети и услови во кампот и Институционално постапување за периодот 02.05.2016 – 08.05.2016 година и може да се преземе на следниов линк

Гевгелија

Просторни капацитети и услови

Во почетокот на седмицата, вкупниот број на бегалци во кампот изнесува 101. Повремено се случува од...

Corner Извештаи

Мониторинг бриф за Поглавјето 23 - Правосудство и темелни права и Итни реформски приоритети за месец април 2016 година 12 Мај 2016

Mониторинг брифот за Поглавјето 23 - Правосудство и темелни права и Итни реформски приоритети во рамките на проектот „Мрежа 23+“ за месец април може да го преземете на следниот линк.

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo Normal_45757836_262869367761046_2006610485922758656_n
Corner-aside Нова Македонија

Калајџиев: Правосудниот систем треба да се ресетира Понеделник, 29 Јануари 2018

 Македонија се говори за реформи во правосудниот систем, кој повеќепати е посочуван како слаба точка во македонското општество од меѓународни и од домашни организации и стручни лица. Сега повторно се најавуваат законски измени и промени во...

Corner-aside Академик

Граѓанскиот сектор и Народниот правобранител потпишаа меморандум за соработка Четврток, 22 Декември 2016

Според Хелсиншкиот комитет, сите критики упатени кон државните институции кои потекнуваат од страна на Народниот правобранител не смеат да се толкуваат погрешно. Напротив, тие треба да се сфатат како насочувач кон тоа што треба да се измени во...

Corner-aside Телма

Топ Тема Петок, 16 Декември 2016

Дали приговорите на изборните резултати се законско право или „подмолен“ чин за кражба на изборите? Дали и зошто ВМРО-ДПМНЕ заборави дека само на локалните избори 2013 три пати бараше прегласување само во општина Центар – фактите наспроти...

Corner-aside Телма

Tоп Тема Понеделник, 12 Декември 2016

На синоќешното издание на „Топ тема“ на телевизија „Телма“, гостуваше и д-р Воислав Стојановски, од правниот тим на Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ.


Corner-aside Либертас

За фундаменталните искуства на светот: кон изложбата „Спасители“ Понеделник, 05 Декември 2016

„Јас, Ева, сум со својот син Авел. Ако го видиш мојот првороден Каин, синот човеков, кажи му дека…“
– Овој стих на Ден Пејџис требаше да биде дел од насловот на предавањето на д-р Ирина Талевска (преведувачка од италијански на македонски јазик на...