Corner Соопштенија

Државата има обврска да ги заштити мигрантите 15 Јуни 2015

На 24 април 2015 година, во близина на Велес воз усмрти 14 мигранти-бегалци од кои најмалку двајца беа малолетни лица. На 23 мај, на шините покрај Демир Капија беше усмртен уште еден малолетник. Во последните 10 месеци усмртени беа најмалку 28 странци, вклучително бебиња, деца и жени кои ги напуштаат матичните држави од Западна Азија и Централна Африка и транзитираат преку територијата на...

Corner Соопштенија

Информација за уапсени, приведени и притворени лица по протестите на 5 мај 2015 година 14 Мај 2015

Од досегашните информации со кои располага Хелсиншкиот комитет, за периодот од 05.05.2015 година до 14.05.2015 година уапсени се вкупно 42 лица, од кои 12 лица се во притвор, 1 лице е во куќен притвор, 1 лице е во бегство, а за 3 лица се чека да бидат изведени пред судија на претходна постапка кој ќе одлучува дали ќе им определи притвор. Од притворените лица, 7 се студенти, од кои 2 лица се...

Corner Соопштенија

Неуставен предлог за избор на министер за внатрешни работи 13 Мај 2015

На 12 мај 2015, претседателот на Владата на РМ, до Собранието на РМ достави допис во кој известува за оставките на министрите за внатрешни работи и транспорт и врски. Во дописот е содржан и предлог за избор на нов министер за внатрешни работи, а лицето предложено за оваа функција е г. Митко Чавков, актуелен директор на Бирото за јавна безбедност при МВР. Видно од кратката биографија на г....

Corner Соопштенија

Протести- Мартин Нешкоски 06 Мај 2015

Хелсиншкиот комитет преку свои претставници беше присутен на вчерашниот граѓански протест пред Владата на Република Македонија на кој граѓаните повторно го изразија својот револт за непреземањето на одговорност за убиството на Мартин Нешковски. Протестот започна во 18 часот со спонтано собирање на граѓаните преку претходно договарање на социјалните мрежи. До 20:30 часот, протестот беше без...

Corner Соопштенија

Комитет против тортура при ООН | Седница за Република Македонија (продолжение) | 5.5.15 | 15:00 часот 05 Мај 2015

Вчера, 04.05.2015 година, во рамките на својата 54-та седница, Комитетот против тортура при Обединетите нации во Женева го разгледуваше третиот периодичен извештај на Република Македонија. Седницата започна во 10 часот со презентација на извештајот од страна на државната делегација, а потоа членовите на Комитетот против тортура упатија прашања на кои државните претставници треба да одговорат....

Corner Соопштенија

Властите не ги почитуваат правата на младите 01 Мај 2015

Хелсиншкиот комитет и Првата детска амбасада во светот - Меѓаши, како организации кои со свои претставници беа присутни на вчерашната средба, реагираат на несоодветниот начин на кој беа третирани претставниците на Средношколскиот пленум од страна на високите државни функционери.

 Поставувајќи се од позиција на моќ, министерот и заменик министерот за образование и наука и вице премиерот...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo
Corner-aside Нова Македонија

Калајџиев: Правосудниот систем треба да се ресетира Понеделник, 29 Јануари 2018

 Македонија се говори за реформи во правосудниот систем, кој повеќепати е посочуван како слаба точка во македонското општество од меѓународни и од домашни организации и стручни лица. Сега повторно се најавуваат законски измени и промени во...

Corner-aside Академик

Граѓанскиот сектор и Народниот правобранител потпишаа меморандум за соработка Четврток, 22 Декември 2016

Според Хелсиншкиот комитет, сите критики упатени кон државните институции кои потекнуваат од страна на Народниот правобранител не смеат да се толкуваат погрешно. Напротив, тие треба да се сфатат како насочувач кон тоа што треба да се измени во...

Corner-aside Телма

Топ Тема Петок, 16 Декември 2016

Дали приговорите на изборните резултати се законско право или „подмолен“ чин за кражба на изборите? Дали и зошто ВМРО-ДПМНЕ заборави дека само на локалните избори 2013 три пати бараше прегласување само во општина Центар – фактите наспроти...

Corner-aside Телма

Tоп Тема Понеделник, 12 Декември 2016

На синоќешното издание на „Топ тема“ на телевизија „Телма“, гостуваше и д-р Воислав Стојановски, од правниот тим на Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ.


Corner-aside Либертас

За фундаменталните искуства на светот: кон изложбата „Спасители“ Понеделник, 05 Декември 2016

„Јас, Ева, сум со својот син Авел. Ако го видиш мојот првороден Каин, синот човеков, кажи му дека…“
– Овој стих на Ден Пејџис требаше да биде дел од насловот на предавањето на д-р Ирина Талевска (преведувачка од италијански на македонски јазик на...