Corner Соопштенија

ОГЛАС ЗА АНГАЖИРАЊЕ НА НЕГУВАТЕЛ/КА 23 Март 2018

Оглас за НЕГУВАТЕЛ/КА

Социјалниот „шелтер“ центар Сигурна куќа, кој е во склоп на Хелсиншкиот Комитет за човекови права на Република Македонија (МКХ) – ЛГБТИ Центарот за поддршка објавува оглас за ангажирање на еден/а негувател/ка во социјален центар – Сигурна куќа.

Опис на работни задачи и обврски:

 • Постојана поддршка во работата на менаџерот на Сигурната куќа и стручните работници
 • Постојано...
 • Corner Соопштенија

  ОГЛАС ЗА ВРАБОТУВАЊЕ НА ПСИХОЛОГ 23 Март 2018

  ОГЛАС ЗА ПСИХОЛОГ

  Социјалниот „шелтер“ центар Сигурна куќа кој е во склоп на Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија – ЛГБТИ Центар за поддршка, има потреба од вработување на психолог.

  Опис на работни задачи и одговорности:

  1. Прави анализи и оценување на состојбата во која се наоѓаат корисниците;
  2. Помага во надминување на ситуациите со кои се соочуваат корисниците;
  3. Ги следи сите...
  Corner Публикации

  Анализа на состојбата на жените во рурални средини, повеќе пречки отколку можности 21 Март 2018

  Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија во рамките на проектот ,,Поддршка од граѓанското општество кон политиките за социјална кохезија и различностите” поддржан од Британската амбасада во Македонија, подготви Анализа на состојбата на жените во рурални средини, повеќе пречки отколку можности. 

  Анализата покажува каде во моментов се наоѓа Република Македонија...

  Corner Извештаи

  Месечен извештај за состојбата со човековите права во РМ за февруари 2018 19 Март 2018

  Месечниот извештај за состојбата со човековите права во Република Македонија за февруари 2018 година опфаќа теми од областите: Правосудство, Дискриминација, Говор на омраза, Семејно насилство, Полиција, Законодавство и Текстилни работнички.

  Месечниот извештај може да го преземете на следниов линк.

  ПРАВОСУДСТВО

  ИЗГОТВЕНИ КОМЕНТАРИ КОН ПРЕДЛОГ-ЗАКОНСКИТЕ ИЗМЕНИ ВО ЗАКОНОТ ЗА СУДОВИТЕ

  Во текот...

  Corner Соопштенија

  Управниот суд го поништи решението за лустрација на Петар Карајанов 16 Март 2018

  По барањето поднесено од страна на г. Петар Карајанов за повторување на постапката пред Управниот суд, а по основ на донесената пресуда од страна на Европскиот суд за човекови права од 6 април 2017 година, Управниот суд на ден 14 март 2018 година одржа усна, јавна расправа со цел со сигурност да се разјасни состојбата на работите и да се потврдат фактите врз кои се заснова барањето на тужителот...

  Corner Соопштенија

  Осуда на насловна страна во издание на весникот „Слободен печат“ 16 Март 2018

  Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ најостро ја осудува насловната страна на изданието од 14.03.2018 на дневниот весник „Слободен печат“, ставена во контекст на општествено - политичките случувања. Имено, објавувањето на фотографија на жена учесничка на протест пред Собранието на РМ со наслов „Вмровците ги покажаа забите“ претставува грубо вознемирување на личноста на жената на...

  Twitter Facebook
  Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo
  Corner-aside Нова Македонија

  Калајџиев: Правосудниот систем треба да се ресетира Понеделник, 29 Јануари 2018

   Македонија се говори за реформи во правосудниот систем, кој повеќепати е посочуван како слаба точка во македонското општество од меѓународни и од домашни организации и стручни лица. Сега повторно се најавуваат законски измени и промени во...

  Corner-aside Академик

  Граѓанскиот сектор и Народниот правобранител потпишаа меморандум за соработка Четврток, 22 Декември 2016

  Според Хелсиншкиот комитет, сите критики упатени кон државните институции кои потекнуваат од страна на Народниот правобранител не смеат да се толкуваат погрешно. Напротив, тие треба да се сфатат како насочувач кон тоа што треба да се измени во...

  Corner-aside Телма

  Топ Тема Петок, 16 Декември 2016

  Дали приговорите на изборните резултати се законско право или „подмолен“ чин за кражба на изборите? Дали и зошто ВМРО-ДПМНЕ заборави дека само на локалните избори 2013 три пати бараше прегласување само во општина Центар – фактите наспроти...

  Corner-aside Телма

  Tоп Тема Понеделник, 12 Декември 2016

  На синоќешното издание на „Топ тема“ на телевизија „Телма“, гостуваше и д-р Воислав Стојановски, од правниот тим на Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ.


  Corner-aside Либертас

  За фундаменталните искуства на светот: кон изложбата „Спасители“ Понеделник, 05 Декември 2016

  „Јас, Ева, сум со својот син Авел. Ако го видиш мојот првороден Каин, синот човеков, кажи му дека…“
  – Овој стих на Ден Пејџис требаше да биде дел од насловот на предавањето на д-р Ирина Талевска (преведувачка од италијански на македонски јазик на...