Corner Соопштенија

Оглас за практикант/ка 12 Април 2013

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија има потреба од практикант/ка. Агажираниот практикант/ка ќе обавува практикантска работа како асистент во правната служба на Комитетот. Работата на Комитетот е од областа на: набљудување и известување за состојбата со човековите права, набљудување на судски постапки, бесплатна правна помош, работа на случаи, превземање правни...

Corner Соопштенија

8 април, Mеѓународен ден на Ромите 08 Април 2013

Денес се одбележува меѓународниот ден на Ромите со што се потсетува на повеќе децениската борба за подобар и подостоинсвен живот на оваа група луѓе. Како во многу држави во кои живеат Роми така и во Република Македонија оваа заедница сеуште се наоѓа на маргините, исклучена од општествените процеси. Исклучувањето не е случајно, сепак Ромите се една од најранливите општествени групи кои се...
Corner Соопштенија

Преглед на пријавени изборни неправилности (втор круг) 07 Април 2013

Во текот на изборниот ден за време на вториот изборен круг од локалните избори до Хелсиншкиот комитет од 07:00 до 19:00 часот беа пријавени неколку случаи на прекршување на избирачкото право во следните општини:

Општина Тетово

Во градот Тетово, изборно место ОУ„Кирил и Методиј“ во населбата Тетекс 2 пријавен е случај на поткуп од страна на вработено лице во кабинетот на градоначалникот кој нудел...

Corner Соопштенија

Дискриминираните не добиваат навремена заштита 05 Април 2013

Мрежата за заштита од дискриминација* во овој момент има 14 активни предмети кои се поведени пред Комисијата за заштита од дискриминација (Комисијата), од кои на дури 8 предмети им е истечен рокот од 3 месеци во кои Комисијата треба да одлучи дали постои дискриминација. Рокот за постапување истекува за една неделa и во останатите 6 активни предмети кои ги води оваа мрежа. Ваквата состојба на...

Corner Поднесоци

Иницијатива за оценување на уставноста на Законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета 03 Април 2013

Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ, Цивил – Центарот за слобода, Здружението на граѓани Контрапункт Скопје, НВО Инфоцентарот, Центарот за развој на медиуми (ЦРМ), Институтот за слободна мисла НИСМА, Македонскиот центар за европско образование (МЦЕО), Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ), Метаморфозис – Фондација за интернет и општество, Коалицијата „Сексуални и...

Corner Извештаи

Месечен извештај - февруари 2013 31 Март 2013

Месечниот извештај за состојбата со човековите права во Република Македонија за февруари 2013 година ги опфаќа темите: Уставниот суд не ја заштити автономијата на универзитетот; Избор на судии и јавни обвинители – опасност од дефицит на кадри во правосудството; Предлог на закон за правосудниот испит; Повреда на правото на судење во разумен рок; Случај Виктор Краљевски –...
Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo Normal_45757836_262869367761046_2006610485922758656_n
Corner-aside Нова Македонија

Калајџиев: Правосудниот систем треба да се ресетира Понеделник, 29 Јануари 2018

 Македонија се говори за реформи во правосудниот систем, кој повеќепати е посочуван како слаба точка во македонското општество од меѓународни и од домашни организации и стручни лица. Сега повторно се најавуваат законски измени и промени во...

Corner-aside Академик

Граѓанскиот сектор и Народниот правобранител потпишаа меморандум за соработка Четврток, 22 Декември 2016

Според Хелсиншкиот комитет, сите критики упатени кон државните институции кои потекнуваат од страна на Народниот правобранител не смеат да се толкуваат погрешно. Напротив, тие треба да се сфатат како насочувач кон тоа што треба да се измени во...

Corner-aside Телма

Топ Тема Петок, 16 Декември 2016

Дали приговорите на изборните резултати се законско право или „подмолен“ чин за кражба на изборите? Дали и зошто ВМРО-ДПМНЕ заборави дека само на локалните избори 2013 три пати бараше прегласување само во општина Центар – фактите наспроти...

Corner-aside Телма

Tоп Тема Понеделник, 12 Декември 2016

На синоќешното издание на „Топ тема“ на телевизија „Телма“, гостуваше и д-р Воислав Стојановски, од правниот тим на Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ.


Corner-aside Либертас

За фундаменталните искуства на светот: кон изложбата „Спасители“ Понеделник, 05 Декември 2016

„Јас, Ева, сум со својот син Авел. Ако го видиш мојот првороден Каин, синот човеков, кажи му дека…“
– Овој стих на Ден Пејџис требаше да биде дел од насловот на предавањето на д-р Ирина Талевска (преведувачка од италијански на македонски јазик на...