Corner Соопштенија

Комеморативна седница во чест на Мето Јовановски 24 Декември 2016

На 23 декември, 2016 година почина Мето Јовановски, првиот претседател на Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија. 

Мето Јовановски е македонски раскажувач и романсиер, роден во Брајчино на 18 октомври, 1928 година. Бил претседател на Македонскиот ПЕН Центар, а остана и почесен претседател на Хелсиншкиот комитет. На 9 ноември 2006 година заедно со Слаѓана Тасева ја...

Corner Извештаи

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово за периодот 12.12.2016– 18.12.2016 година 21 Декември 2016

Неделниот извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово ги опфаќа темите: Просторни капацитети и услови во кампот, Институционално постапување, состојбата во Прифатните центри и Нерегуларната миграција, за периодот 12.12.2016 – 18.12.2016 година и може да се преземе на следниов линк.

Гевгелија 

Просторни капацитети и услови

Бројот на бегалци во кампот на почетокот на...

Corner Соопштенија

Говор на омраза на протестот пред Државната изборна комисија и на социјалните мрежи 16 Декември 2016

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија остро реагира на говорот на омраза забележан на протестот пред Државната изборна комисија од 15.12.2016 година. 

Додека Државната изборна комисија ги разгледуваше и расправаше по приговорите поднесени од страна на политичките партии за предвремените парламентарни избори, пред седиштето на Комисијата беше организиран протест на...

Corner Извештаи

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово за периодот 28.11.2016– 11.12.2016 година 15 Декември 2016

Двонеделен извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово ги опфаќа темите: Просторни капацитети и услови во кампот, Институционално постапување, состојбата во Прифатните центри и Нерегуларната миграција, за периодот 28.11.2016 – 11.12.2016 година и може да се преземе на следниов  линк. 

Гевгелија

Просторни услови и капацитети 

Бројот на бегалци во кампот изнесува...

Corner Соопштенија

ИЗБОРИ 2016: Извештај до 13 часот 11 Декември 2016

Хелсиншкиот Комитет за човекови права на Република Македонија во текот на изборниот ден забележа низа неправилности и нерегуларности на повеќе избирачки места. Информациите претежно доаѓаат од граѓани но и од набљудувачи на терен.

До 13:00 забележани се следниве нерегуларности и неправилности:

·  Во општина Ѓорче Петров, гласачко место бр. 2556 во средното училиште Кочо Рацин гласањето...

Corner Соопштенија

ИЗБОРИ 2016: Прв привремен извештај 11 Декември 2016

Во текот на вчерашниот ден, Хелсиншкиот Комитет за човекови права на Република Македонија забележа низа неправилности во гласањето во дијаспората како и кај посебните групи граѓани кои своето избирачко право го остваруваат на денот пред изборите.

Согласно Изборниот законик, денот пред изборите се прогласува предизборен молк. Молкот беше прекршен од неколку медиуми, интернет портали, кои...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_banerzlostorstva_od_omraza_baner Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo
Corner-aside Академик

Граѓанскиот сектор и Народниот правобранител потпишаа меморандум за соработка Четврток, 22 Декември 2016

Според Хелсиншкиот комитет, сите критики упатени кон државните институции кои потекнуваат од страна на Народниот правобранител не смеат да се толкуваат погрешно. Напротив, тие треба да се сфатат како насочувач кон тоа што треба да се измени во...

Corner-aside Телма

Топ Тема Петок, 16 Декември 2016

Дали приговорите на изборните резултати се законско право или „подмолен“ чин за кражба на изборите? Дали и зошто ВМРО-ДПМНЕ заборави дека само на локалните избори 2013 три пати бараше прегласување само во општина Центар – фактите наспроти...

Corner-aside Телма

Tоп Тема Понеделник, 12 Декември 2016

На синоќешното издание на „Топ тема“ на телевизија „Телма“, гостуваше и д-р Воислав Стојановски, од правниот тим на Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ.


Corner-aside Либертас

За фундаменталните искуства на светот: кон изложбата „Спасители“ Понеделник, 05 Декември 2016

„Јас, Ева, сум со својот син Авел. Ако го видиш мојот првороден Каин, синот човеков, кажи му дека…“
– Овој стих на Ден Пејџис требаше да биде дел од насловот на предавањето на д-р Ирина Талевска (преведувачка од италијански на македонски јазик на...

Corner-aside Либертас

Обични херои Четврток, 01 Декември 2016

Кога се движите низ блоковите на знаењето и етичките системи, кога се движите по патеките помеѓу сивите блокови на споменикот за Аушвиц – имате две опции на однос кон тоа: се опирате и критички го дефинирате својот став, создавате некој...