Corner Соопштенија

Властите не ги почитуваат правата на младите 01 Мај 2015

Хелсиншкиот комитет и Првата детска амбасада во светот - Меѓаши, како организации кои со свои претставници беа присутни на вчерашната средба, реагираат на несоодветниот начин на кој беа третирани претставниците на Средношколскиот пленум од страна на високите државни функционери.

 Поставувајќи се од позиција на моќ, министерот и заменик министерот за образование и наука и вице премиерот...

Corner Соопштенија

ПОКАНА: Комитет против тортура при ООН | Седница за Република Македонија | 4 мај 2015 година 30 Април 2015

На 4 мај 2015 година од 10 до 12 часот, во Женева, Комитетот против тортура при ООН во рамките на 54-тата седница ќе го разгледува третиот периодичен извештај на Република Македонија. Како потписничка на Конвенцијата против тортура и други сурови, нечовечки или понижувачки казни и постапки, Република Македонија е обврзана секои четири години да поднесува извештај за состојбата и почитувањето на...

Corner Извештаи

Годишен извештај за човековите права во Република Македонија 2014 28 Април 2015

Соодветно на својата мисија да врши мониторинг на состојбите со човековите права и слободи во Република Македонија, Хелсиншкиот комитет секоја година објавува Годишен извештај во кој ги изнесува своите ставови и мислења по однос на сите области во кои човековите права и слободи биле засегнати. Извештајот за 2014 година претставува воедно и сублимат на работата на Комитетот во текот на целата...

Corner Соопштенија

Отворена канцеларија: Повреди на избирачко право – локален референдум за ГТЦ, Општина Центар 26 Април 2015

 

Хелсиншкиот комитет на Република Македонија го набљудува спроведувањето на локалниот референдум во Општина Центар по повод изјаснување на граѓаните за задржување на надворешниот изглед на Градскиот Трговски Центар. Во периодот од 07:00 до 13:30 часот до надворешните набљудувачи на Комитетот ги пријавија следните нерегуларности:

1. До набљудувачите на Комитетот од изборните места во Дом на...

Corner Соопштенија

Македонија не го штити правото на живот и врши тортура врз мигранти и бегалци 24 Април 2015

На 24 април 2015 година, во близина на Велес воз усмрти 14 и повреди најмалку 4 мигранти- бегалци. Во последните 6 месеци усмртени беа најмалку 27 странци, вклучително бебиња, деца и жени кои ги напуштаат матичните држави од Западна Азија и Централна Африка и транзитираат преку територијата на Република Македонија. При откривање на овие лица од страна на полициски службеници тие најчесто се...

Corner Соопштенија

Хелсиншкиот комитет го осудува попречувањето на правото на слобода на изразување 24 Април 2015

Хелсиншкиот комитет за човекови права обезбеди бесплатна правна помош на граѓанскиот активист Никола Наумовски, кој денеска беше попречен во практикување на правото на слободно изразување. Имено, додека Никола Наумовски лепел налепници со содржина против законските измени за хонорарците на јавно место, бил спречен од страна на новинар кој работи во Радио слободна Македонија да го изрази својот...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo Normal_45757836_262869367761046_2006610485922758656_n
Corner-aside Нова Македонија

Калајџиев: Правосудниот систем треба да се ресетира Понеделник, 29 Јануари 2018

 Македонија се говори за реформи во правосудниот систем, кој повеќепати е посочуван како слаба точка во македонското општество од меѓународни и од домашни организации и стручни лица. Сега повторно се најавуваат законски измени и промени во...

Corner-aside Академик

Граѓанскиот сектор и Народниот правобранител потпишаа меморандум за соработка Четврток, 22 Декември 2016

Според Хелсиншкиот комитет, сите критики упатени кон државните институции кои потекнуваат од страна на Народниот правобранител не смеат да се толкуваат погрешно. Напротив, тие треба да се сфатат како насочувач кон тоа што треба да се измени во...

Corner-aside Телма

Топ Тема Петок, 16 Декември 2016

Дали приговорите на изборните резултати се законско право или „подмолен“ чин за кражба на изборите? Дали и зошто ВМРО-ДПМНЕ заборави дека само на локалните избори 2013 три пати бараше прегласување само во општина Центар – фактите наспроти...

Corner-aside Телма

Tоп Тема Понеделник, 12 Декември 2016

На синоќешното издание на „Топ тема“ на телевизија „Телма“, гостуваше и д-р Воислав Стојановски, од правниот тим на Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ.


Corner-aside Либертас

За фундаменталните искуства на светот: кон изложбата „Спасители“ Понеделник, 05 Декември 2016

„Јас, Ева, сум со својот син Авел. Ако го видиш мојот првороден Каин, синот човеков, кажи му дека…“
– Овој стих на Ден Пејџис требаше да биде дел од насловот на предавањето на д-р Ирина Талевска (преведувачка од италијански на македонски јазик на...