Corner Соопштенија

Полициските службеници, нивните претпоставени, напаѓачите и организаторите на протестот се одговорни за немирите во Собранието 27 Април 2017

Набрзо по изборот на претседател на Собранието на РМ од страна на парламентарното мнозинство, организаторите и учесниците во протестот „За заедничка Македонија“ насилно влегоа во собраниската зграда. Видно од многубројните видео снимки, полицајците задолжени за чување на јавниот ред и мир и безбедноста на присутните во собраниските сали, дозволија непречен влез на протестантите. Влезот им беше...

Corner Соопштенија

Што значи да се биде родител на дете со комбинирани пречки 26 Април 2017

Пишува: Родител на дете со комбинирани пречки во моторниот и менталниот развој

Мојот 11 годишен син е дете со тешки комбинирани пречки во моторниот и менталниот развој. Тој е роден со дијагноза Конгенитален хидроцефалус, кој беше откриен во 38-та гестациска недела. Откако се породив, докторите на неврохирургија одреден период го следеа бебето, но не прифатија да го оперират. Го водеа со...

Corner Соопштенија

Истражување на јавното мислење - Правосудство, човекови права и борба против корупција 24 Април 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права и Институтот за европска политика во рамки на проектот „Мрежа 23+“ одржаа прес-конференција на која беа презентирани наодите од истражувањето на јавното мислење од Поглавјето 23 на ЕУ- Правосудство, основни човекови права и борба против корупција.

Истражувањето дава одговор за познавањето на уставно загарантираните права и механизмите за нивна заштита и...

Corner Соопштенија

Колумна: Дали едно дерби може да се нарече дерби без говор на омраза? 24 Април 2017

Пишува: Адриана Селмани

Фудбалот е најпопуларниот и најгледаниот спорт во светот.

Да се биде навивач во спортот е добро за вашето здравје. Ова е потврдено во студија неодамна спроведена во Соединетите Американски Држави, според која навивањето поттикнува среќа преку тимскиот дух. 

Да навиваш за еден тим (или спорт) е прекрасно чувство. Да се биде навивач ни помага и да ги подобриме односите...

Corner Извештаи

Финансиски извештај 2016 24 Април 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права, во согласност со член 23, став 1, алинеја 2 и член 53 став 2 и 3 од Законот за здруженија и фондации („Службен весник на Република Македонија“ бр.52/2010 и 135/2011), го објавува својот Финансиски извештај за 2016 година. 

Финансискиот извештај можете да го преземете на следниов линк

Corner Извештаи

Месечен извештај - март 2017 21 Април 2017

Месечниот извештај за состојбата со човековите права во Република Македонија за јануари 2017 година опфаќа теми од областите: Специјално јавно обвинителство, Дискриминација, Говор на омраза, Дела од омраза, Бегалска криза, Социјални и економски права и Текстилни работнички.

Месечниот извештај може да го преземете на следниов линк.

СПЕЦИЈАЛНО ЈАВНО ОБВИНИТЕЛСТВО

ЈАВНИОТ ОБВИНИТЕЛ НА РМ СЕ ВМЕШУВА...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_banerzlostorstva_od_omraza_baner Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo
Corner-aside Академик

Граѓанскиот сектор и Народниот правобранител потпишаа меморандум за соработка Четврток, 22 Декември 2016

Според Хелсиншкиот комитет, сите критики упатени кон државните институции кои потекнуваат од страна на Народниот правобранител не смеат да се толкуваат погрешно. Напротив, тие треба да се сфатат како насочувач кон тоа што треба да се измени во...

Corner-aside Телма

Топ Тема Петок, 16 Декември 2016

Дали приговорите на изборните резултати се законско право или „подмолен“ чин за кражба на изборите? Дали и зошто ВМРО-ДПМНЕ заборави дека само на локалните избори 2013 три пати бараше прегласување само во општина Центар – фактите наспроти...

Corner-aside Телма

Tоп Тема Понеделник, 12 Декември 2016

На синоќешното издание на „Топ тема“ на телевизија „Телма“, гостуваше и д-р Воислав Стојановски, од правниот тим на Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ.


Corner-aside Либертас

За фундаменталните искуства на светот: кон изложбата „Спасители“ Понеделник, 05 Декември 2016

„Јас, Ева, сум со својот син Авел. Ако го видиш мојот првороден Каин, синот човеков, кажи му дека…“
– Овој стих на Ден Пејџис требаше да биде дел од насловот на предавањето на д-р Ирина Талевска (преведувачка од италијански на македонски јазик на...

Corner-aside Либертас

Обични херои Четврток, 01 Декември 2016

Кога се движите низ блоковите на знаењето и етичките системи, кога се движите по патеките помеѓу сивите блокови на споменикот за Аушвиц – имате две опции на однос кон тоа: се опирате и критички го дефинирате својот став, создавате некој...