Corner Соопштенија

Колумна: За жената Ромка и нејзините предизвици 05 Јуни 2017

Пишува: Салија Беќир Халим

Жената Ромка секојдневно се соочува со предизвици и препреки кои или ќе ги надмине или тивко ќе ги заобиколи. Жената Ромка е покорна кон својот сопруг  и  останатите постари членови во семејството. Ова потекнува од традицијата, образованието, економската зависност.

Како прв предизвик го гледам образованието, кое ѝ е толку многу потребно на жената, со оглед...

Corner Соопштенија

Oсуда за секој чин на насилство 02 Јуни 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија реагира на вчерашниот напад над поранешниот министер за здравство, Никола Тодоров, извршен од страна на дедото на починатата Тамара Димовска. Сметаме дека ваквите напади не доведуваат до никаква разрешница, туку напротив, можат да предизвикаат немири од поголеми размери. Оттука, се спротивставуваме на овој инцидент, но и на сите...

Corner Извештаи

Годишен извештај за човековите права во Република Македонија 2016 01 Јуни 2017

Соодветно на својата мисија да врши мониторинг на состојбите со човековите права и слободи во Република Македонија, Хелсиншкиот комитет секоја година објавува Годишен извештај во кој ги изнесува своите ставови и мислења по однос на сите области во кои човековите права и слободи биле засегнати. Извештајот за 2015 година претставува воедно и сублимат на работата на Комитетот во текот на целата...

Corner Соопштенија

Јавен настан „OЧИ ЗА ЕДНАКВОСТ“ 30 Мај 2017

 

ГЛЕДАМЕ СО СРЦЕТО И УМОТ, ОЧИТЕ СЕ САМО АЛАТКА.

СЛЕПИЛОТО Е СОСТОЈБА НА ДУХОТ.

Еден од најуспешните параолимписки пливачи во светот, Лордот Крис Холмс од Ричмонд, Британија кој е добитник на девет златни, пет сребрени и еден бронзен медал доаѓа во Скопје. После бројните мотивирачки говори на ТЕД конференциите низ светот, овој голем борец за социјална инклузија на лицата со попреченост ќе...

Corner Соопштенија

Дискриминаторски пораки и вознемирувачка кампања на иницијативата „Заедничко и одговорно родителство и по развод” 26 Мај 2017

Мрежата за заштита од дискриминација и Граѓанската организација за унапредување на правата на еднородителските семејства „Една може“ ги осудуваат дискриминаторските пораки и вознемирувачката кампања на иницијативата “Заедничко и одговорно родителство и по развод”.

Повеќе самохрани мајки реагираа на вознемирувачката кампања и дискриминаторските пораки кои се појавуваат на фејсбук страната на...

Corner Соопштенија

Оглас за вработување на правен(а) советник(чка)/ проектен(а) кординатор(ка) 26 Мај 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија објавува оглас за вработување за правен(а) советник(чка)/ проектен(а) кординатор(ка).

Опис и работни задачи:

·  Дава бесплатна правна помош и работи на индивидуални случаи на странки кои се обраќаат до МХК;

·  Пишува поднесоци, барања, ургенции, итн;

·  Набљудува судски постапки;

·  Подготвува анализи и...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_banerzlostorstva_od_omraza_baner Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo
Corner-aside Академик

Граѓанскиот сектор и Народниот правобранител потпишаа меморандум за соработка Четврток, 22 Декември 2016

Според Хелсиншкиот комитет, сите критики упатени кон државните институции кои потекнуваат од страна на Народниот правобранител не смеат да се толкуваат погрешно. Напротив, тие треба да се сфатат како насочувач кон тоа што треба да се измени во...

Corner-aside Телма

Топ Тема Петок, 16 Декември 2016

Дали приговорите на изборните резултати се законско право или „подмолен“ чин за кражба на изборите? Дали и зошто ВМРО-ДПМНЕ заборави дека само на локалните избори 2013 три пати бараше прегласување само во општина Центар – фактите наспроти...

Corner-aside Телма

Tоп Тема Понеделник, 12 Декември 2016

На синоќешното издание на „Топ тема“ на телевизија „Телма“, гостуваше и д-р Воислав Стојановски, од правниот тим на Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ.


Corner-aside Либертас

За фундаменталните искуства на светот: кон изложбата „Спасители“ Понеделник, 05 Декември 2016

„Јас, Ева, сум со својот син Авел. Ако го видиш мојот првороден Каин, синот човеков, кажи му дека…“
– Овој стих на Ден Пејџис требаше да биде дел од насловот на предавањето на д-р Ирина Талевска (преведувачка од италијански на македонски јазик на...

Corner-aside Либертас

Обични херои Четврток, 01 Декември 2016

Кога се движите низ блоковите на знаењето и етичките системи, кога се движите по патеките помеѓу сивите блокови на споменикот за Аушвиц – имате две опции на однос кон тоа: се опирате и критички го дефинирате својот став, создавате некој...