Corner Соопштенија

Повик за подготовка на анализа за утврдување на минималните стандарди за работа 14 Септември 2018

Повик број 05-969

Општи информации

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија во рамките на проектот „Зголемување на продуктивноста преку подобрување на законската рамка за работните односи во Македонија“ објавува повик за изработка на анализа за утврдување на минималните стандарди за работа во областа на работничките права. Анализата ќе биде заснована на законската...

Corner Соопштенија

Почеток на граѓанската кампања „Зачекори напред! Изборот е твој“ 10 Септември 2018

Граѓанската иницијатива „Зачекори напред“, започнува информативна кампања преку која, во наредните три недели, на граѓаните ќе им овозможи подобар пристап до релевантни информации поврзани со придобивките и предизвиците од зачленувањето во Европската Унија и НАТО.

Под слоганот „Зачекори напред! Изборот е твој“, граѓанските организации носители на иницијативата, преку серија јавни и медиумски...

Corner Извештаи

Извештај на спроведувањето на Препораката CM Rec (2010)5 на Совет на Европа 05 Септември 2018

Извештајот е приказ за тоа колку државата ја имплементира Препораката на Совет на Европа во борбата против дискриминација врз основа на сексуална ориентација и родов идентитет. Оваа препорака претставува многу значаен документ за ЛГБТИ луѓето како прв меѓународен правен инструмент кој се однесува исклучиво на дискриминацијата врз овие основи. Извештајот ги прикажува клучните наоди од проценката...

Corner Соопштенија

Повик за подготовка на анализа за степенот на сатисфакција на граѓаните од ефикасноста на механизмите за заштита на работничките права 23 Август 2018

Општи информации

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија во рамките на проектот „Зголемување на продуктивноста преку подобрување на законската рамка за работните односи во Македонија“ објавува повик за изработка на анализа за степенот на сатисфакција на граѓаните од ефикасноста на механизмите за заштита на работничките права. Анализата ќе биде заснована на законската рамка,...

Corner Соопштенија

Барање за доставување понуди за изработка и дизајн на веб страница 21 Август 2018

Општи информации

Во рамки на проектот „General monitoring of the protection of women’s rights“ што го спроведува Хелсиншки Комитет на човекови права на Република Македонија со поддршка од Фондацијата Kvinna til Kvinna, предвидени се средства за:

  • - Изработка и дизајн на веб-страница
  • - Обезбедување на домен и хостинг на веб-страницата во период од една година по започнување со работа на...
Corner Соопштенија

Оглас за ангажирање проектен(а) координатор(ка) 20 Август 2018

Шифра на огласот: PS-08/2018

Работно место: Проектен(а) координатор(ка)

Краен рок: најдоцна до 27-ми август 2018 год., 23:59 часот

Адреса за поднесување документација: helkom@mhc.org.mk

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија е здружение формирано во 1994 година, чија мисија е заштита и унапредување на човековите права и слободи гарантирани со Уставот на РМ и меѓународните...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo
Corner-aside Нова Македонија

Калајџиев: Правосудниот систем треба да се ресетира Понеделник, 29 Јануари 2018

 Македонија се говори за реформи во правосудниот систем, кој повеќепати е посочуван како слаба точка во македонското општество од меѓународни и од домашни организации и стручни лица. Сега повторно се најавуваат законски измени и промени во...

Corner-aside Академик

Граѓанскиот сектор и Народниот правобранител потпишаа меморандум за соработка Четврток, 22 Декември 2016

Според Хелсиншкиот комитет, сите критики упатени кон државните институции кои потекнуваат од страна на Народниот правобранител не смеат да се толкуваат погрешно. Напротив, тие треба да се сфатат како насочувач кон тоа што треба да се измени во...

Corner-aside Телма

Топ Тема Петок, 16 Декември 2016

Дали приговорите на изборните резултати се законско право или „подмолен“ чин за кражба на изборите? Дали и зошто ВМРО-ДПМНЕ заборави дека само на локалните избори 2013 три пати бараше прегласување само во општина Центар – фактите наспроти...

Corner-aside Телма

Tоп Тема Понеделник, 12 Декември 2016

На синоќешното издание на „Топ тема“ на телевизија „Телма“, гостуваше и д-р Воислав Стојановски, од правниот тим на Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ.


Corner-aside Либертас

За фундаменталните искуства на светот: кон изложбата „Спасители“ Понеделник, 05 Декември 2016

„Јас, Ева, сум со својот син Авел. Ако го видиш мојот првороден Каин, синот човеков, кажи му дека…“
– Овој стих на Ден Пејџис требаше да биде дел од насловот на предавањето на д-р Ирина Талевска (преведувачка од италијански на македонски јазик на...