Corner Соопштенија

Промоција на две поинакви видео игри 10 Април 2017

Во неделата, на 09.04.2017 година, Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија организираше настан за промоција на две видео игри чија цел е покренување на свесноста кај младите за проблемите и потребите на лицата во инвалидски колички, како и потребата за разбирање на различностите и поттикнување на меѓуетничката толеранција. Освен што игравме видео игри, на кои децата и...

Corner Соопштенија

Изречена глоба за фабриката во Крива Паланка која се уште им ги нема исплатено платите и придонеси на работничките 07 Април 2017

По поднесеното барање од страна на Хелсиншкиот комитет за човекови права, за спроведување вонреден инспекциски надзор, Државниот инспекторат за труд утврди прекршување на работничките права на вработените во ДПЧТ Кадоро Ото ДООЕЛ Крива Паланка. Прекршувањето е во делот на исплата на плати и придонеси за здравствено, пензиско и инвалидско осигурување за месец јануари на вработените во...

Corner Соопштенија

Успешна жалба до Судот во Стразбур - Лустрација 06 Април 2017

Денес, Европскиот суд за човекови права во Стразбур преку пресуда утврди повреда на членовите 6 (правично судење) и 8 (почитување на приватниот и семејниот живот) од Европската конвенција за човекови права во случајот на Петар Карајанов против Република Македонија. Жалбата беше подготвена од Хелсиншкиот комитет во 2013 година.

Предметот се однесува на постапката за лустрација против г....

Corner Извештаи

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово за периодот 27.03.2017– 31.03.2017 година 04 Април 2017

Неделниот извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово ги опфаќа темите: Просторни капацитети и услови во кампот, Институционално постапување, состојбата во Прифатните центри и Нерегуларната миграција, за периодот 27.03.2017 – 31.03.2017 година и може да се преземе на следниов линк.  

Гевгелија 

Просторни капацитети и услови

Бројот на бегалци во почетокот на...

Corner Соопштенија

Поддршка за штрајкот на текстилните работнички и работници во Крива Паланка 30 Март 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права го поддржува штрајкот на текстилните работнички и работници од Крива Паланка, вработени во Друштвото за производство на чевли и трговија КАДОРО ОТТО ДООЕЛ експорт-импорт Крива Паланка. Вработените во КАДОРО ОТТО повеќе денови штрајкуваат во дворот на фабриката заради неисплатени плати и придонеси на плати за јануари и февруари 2017 година, а штрајкот вчера...
Corner Извештаи

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово за периодот 13.03.2017– 26.03.2017 година 29 Март 2017

Двонеделен извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово ги опфаќа темите: Просторни капацитети и услови во кампот, Институционално постапување, состојбата во Прифатните центри и Нерегуларната миграција, за периодот 13.03.2017 – 26.03.2017 година и може да се преземе на следниов линк.

Гевгелија 

Просторни капацитети и услови

Бројот на бегалци во кампот, од 8 на почетокот...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_banerzlostorstva_od_omraza_baner Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo
Corner-aside Академик

Граѓанскиот сектор и Народниот правобранител потпишаа меморандум за соработка Четврток, 22 Декември 2016

Според Хелсиншкиот комитет, сите критики упатени кон државните институции кои потекнуваат од страна на Народниот правобранител не смеат да се толкуваат погрешно. Напротив, тие треба да се сфатат како насочувач кон тоа што треба да се измени во...

Corner-aside Телма

Топ Тема Петок, 16 Декември 2016

Дали приговорите на изборните резултати се законско право или „подмолен“ чин за кражба на изборите? Дали и зошто ВМРО-ДПМНЕ заборави дека само на локалните избори 2013 три пати бараше прегласување само во општина Центар – фактите наспроти...

Corner-aside Телма

Tоп Тема Понеделник, 12 Декември 2016

На синоќешното издание на „Топ тема“ на телевизија „Телма“, гостуваше и д-р Воислав Стојановски, од правниот тим на Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ.


Corner-aside Либертас

За фундаменталните искуства на светот: кон изложбата „Спасители“ Понеделник, 05 Декември 2016

„Јас, Ева, сум со својот син Авел. Ако го видиш мојот првороден Каин, синот човеков, кажи му дека…“
– Овој стих на Ден Пејџис требаше да биде дел од насловот на предавањето на д-р Ирина Талевска (преведувачка од италијански на македонски јазик на...

Corner-aside Либертас

Обични херои Четврток, 01 Декември 2016

Кога се движите низ блоковите на знаењето и етичките системи, кога се движите по патеките помеѓу сивите блокови на споменикот за Аушвиц – имате две опции на однос кон тоа: се опирате и критички го дефинирате својот став, создавате некој...