Corner Извештаи

Месечен извештај за состојбата со човековите права во РМ за септември 2018 17 Октомври 2018

Во месечниот извештај за човекови права за септември 2018, Хелсиншкиот комитет нотира случаj на дискриминација врз основа на религија и верско уверување, случај на употреба на прекумерна сила и непрофесионално постапување на полициски службеници, како и продолжување на праксата семејното насилство да се регистрира како прекршок против јавниот ред и мир. Во однос на почитување на работничките права, регистрираме нередовна исплата на плати и молчење и непостапување на Државниот инспекторат за труд.

Хелсиншкиот комитет дава и соодветни препораки за постапување на надлежните институции.

Извештајот може да го преземете на следниот линк: Mesecen_izvestaj_septemvri_2018.pdf 

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo