Corner Извештаи

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово за периодот 18.07.2016– 24.07.2016 година 26 July 2016

Неделниот извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово ги опфаќа темите: Просторни капацитети и услови во кампот, Институционално постапување, состојбата во Прифатните центри и Нерегуларната миграција, за периодот 18.07.2016 – 24.07.2016 година и може да се преземе на следниов линк. 

Гевгелија 

Просторни капацитети и услови 

Бројот на бегалци во кампот изнесува...

Месечник за криминалот од омраза во јуни 2016 година 22 July 2016

Кривичните дела мотивирани од нетолеранција, односно предрасуди кон одредена група во општеството се опишува како криминал од омраза. За неговото постоење мора да бидат исполнети два услова: делото мора да е предвидено во кривичното право и сторувањето мора да е мотивирано од некоја предрасуда. Мисијата на ОБСЕ во Скопје го поддржува Хелсиншкиот комитет при регистрацијата и мапирањето на делата...

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово за периодот 11.07.2016– 17.07.2016 година 20 July 2016

Неделниот извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово ги опфаќа темите: Просторни капацитети и услови во кампот, Институционално постапување, состојбата во Прифатните центри и Нерегуларната миграција, за периодот 11.07.2016 – 17.07.2016 година и може да се преземе на следниов линк. 

Гевгелија

Просторни капацитети и услови

Бројот на бегалци во кампот изнесува 136. Во...

Состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово за периодот 04.07.2016 - 10.07.2016 година 13 July 2016

Неделниот извештај за состојбата на граничните премини Гевгелија и Куманово ги опфаќа темите: Просторни капацитети и услови во кампот, Институционално постапување, состојбата во Прифатните центри и Нерегуларната миграција, за периодот 04.07.2016 – 10.07.2016 година и може да се преземе на следниов линк 

Гевгелија 

Просторни капацитети и услови 

Вкупниот број на бегалци во...

Месечен информатор за дискриминација- мај 2016 12 July 2016

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија во соработка со Мисијата на ОБСЕ во Скопје го спроведува проектот„Поставување на стандарди за заштита од дискриминација“. Една од активностите во рамките на овој проект е издавање на месечни информатори кои имаат за цел да ја информираат јавноста за бројот и видот на регистрирани случаи на дискримиација во земјата на месечно ниво,...

Месечен извештај - мај 2016 12 July 2016

Месечниот извештај за состојбата со човековите права во Република Македонија за мај 2016 година ги опфаќа темите: Претседателот Иванов ги повлече аболициите; Протест на осудените лица што издржувааат казна затвор; КЗД утврди дискриминација врз слепите лица од страна на банките во РМ; Уставниот суд не носи одлука за дискриминацијата врз жените во Законот за работни односи; Народниот...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo