Corner Извештаи

Финансиски извештај 2013 15 March 2014

Хелсиншкиот комитет за човекови права, во согласност со член 23, став 1, алинеја 2 и член 53 став 2 и 3 од Законот за здруженија и фондации („Службен весник на Република Македонија“ бр.52/2010 и 135/2011), го објавува својот Финансиски извештај за 2013 година. 

Финансискиот извештај можете да го преземете на следниов линк 

Месечен извештај - февруари 2014 10 March 2014

Месечниот извештај за состојбата со човековите права во Република Македонија за февруари 2014 година ги опфаќа темите: Протест на здружение на стечајни работници УНИТ Куманово, Предизборни активности, Зголемен бројот на кривични дела и инциденти сторени од омраза и Предмет за заштита од дискриминација во Основен суд Гостивар. Месечниот извештај можете да го преземете на следниов линк...

Месечен извештај - јануари 2014 23 February 2014

Месечниот извештај за состојбата со човековите права во Република Македонија за јануари 2014 година ги опфаќа темите: Шест инциденти и кривични дела сторени од омраза; Правото на домување сè уште нерешлив проблем за Ромските семејства; Радиодифузната такса - пречка за остварување на социјалните права; Дискриминација во областа на вработувањето и работните односи; Позитивна пресуда во случајот „...

Посебен извештај: Протест на стечајни работници, 18 февруари 2014 година 21 February 2014

Здружението на стечајни работници и акционери УНИТ Куманово (УНИТ) поддржани од неформалното движење за социјална правда „Ленка“ и левичарската активистичка организација „Солидарност“ на 18.02.2014 во 10 часот наутро го започнаа уредно најавениот протест пред Сојузот на синдикати на Македонија (ССМ). Седиштето на Сојузот е во централното градско подрачје на улица бул.12-та Македонска бригада...

Двомесечен извештај (ноември - декември 2013) 28 January 2014

Двомесечниот извештај за состојбата со човековите права во Република Македонија за периодот ноември - декември 2013 година ги опфаќа темите: Повреди на правото на јавен собир и изразување протест; Ненавремена реакција на установите за здравствена заштита; Банките ги дискриминираат слепите лица; Неефикасна заштита од дискриминација од надлежните институции; Рестриктивната политика при...

Месечен извештај - октомври 2013 26 November 2013

Неуставно спречување на протестот за поддршка на новинарот Кежаровски; Пренатрупаност во притворските одделенија на затворите ширум државата; Недоволна транспарентност при изборот на кандидати за вработување од социјално ранливите категории на граѓани; Правните лавиринти во областа на остварувањето на социјалната заштита; Поднесени кривични пријави за нападите над ЛГБТИ Центарот за поддршка и...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo