Corner Извештаи

Месечен извештај за состојбата со човековите права - март 2019 12 April 2019

Месечниот извештај за состојбата со човековите права за март 2019 година опфаќа теми од областите: судство, дискриминација, семејно и родово базирано насилство, дела од омраза, говор на омраза, работнички права и текстилни работнички.

Месечниот извештај може да го преземете на следниот линк 

Месечен извештај за човековите права во Република Македонија

МАРТ 2019


СОДРЖИНА

СУДСКИ МОНИТОРИНГ

    ...

Дали Државниот инспекторат за труд ефикасно ги штити работничките права? - инфографик 29 March 2019

На следните линкови може да преземете инфографик (на македонски, албански и англиски јазик) кој содржи податоци за постапувањето на Државниот инспекторат за труд во однос на барањата за вонредни инспекциски надзори, како и соодветни препораки за подобрување на ефикасноста на инспекторатот. Инфографикот го опфаќа периодот од август 2018 до март 2019 година и е изготвен во рамки на...

Месечен информатор за дискриминација - февруари 2019 28 March 2019

Хелсиншкиот комитет за човекови права во соработка со Мисијата на ОБСЕ во Скопје го спроведува проектот „Промоција на толеранцијата и недискриминацијата“. Една од активностите во рамките на овој проект е издавање на месечни информатори кои имаат за цел да ја информираат јавноста за бројот и видот на регистрирани случаи на дискриминација во земјата на месечно ниво, поведени постапки за заштита...

Финансиски извештај за работата на Хелсиншкиот комитет во 2018 година 27 March 2019

Финансискиот извештај за работата на Хелсиншкиот комитет за човекови права за 2018 година е достапен на следните линкови:

Финансиски извештај 2018 (МК)

Financial Report 2018 (EN)

Месечен извештај за состојбата со човековите права - февруари 2019 19 March 2019

Месечниот извештај за состојбата со човековите права за февруари 2019 година опфаќа теми од областите: судство, дискриминација, семејно и родово базирано насилство, дела од омраза, говор на омраза, работнички права, текстилни работнички и затворени институции.

Месечниот извештај може да го преземете на следниот линк

Месечен извештај за човековите права во Република Северна Македонија

...

Месечник за криминалот од омраза - февруари 2019 18 March 2019

Во февруари 2019 година регистрирани се осум инциденти од омраза, сите сторени поради етничка припадност и сите се случиле во Скопје и околината. Во половина од регистрираните инциденти жртви биле деца (лица под 18 години), а во другата половина жртви се лица на возраст до 25 години.

Од наведените осум инциденти, три се случиле на бул. Кузман Јосифовски Питу. Во овие инциденти две од жртвите се...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo