Corner Поднесоци

Претставка до Регулаторната комисија за енергетика 26 September 2012

При анализата на прописите донесени од страна на Регулаторната комисија, Хелсиншкиот комитет дојде до заклучок дека до укинувањето на дневната евтина тарифа за електрична енергија дошло како резултат на два прописа кои се донесени врз основа на непостоечки одредби од Законот за енергетика. Понатаму, дополнителни единаесет прописи Комисијата ги донела врз основа на погрешни или непрецизно...

Реакција на предлог-законот за полиција 12 September 2012

Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ изготви коментари и препораки на новиот Предлог-закон за дополнување и измени на Законот за полиција кој во моментов се наоѓа во собраниска процедура. Документот беше доставен до Собранието на РМ, за време на јавната расправа одржана во Националниот совет за евроинтеграција. Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија има сериозни...

Иницијатива до Уставниот суд за Законот за лустрација 03 September 2012

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија денес до Уставниот суд поднесе Иницијатива за поведување постапка за оценување на уставноста на одредби од Законот за определување на услов за ограничување за вршење на јавна функција, пристап на документи и објавување на соработката со органите на  државната безбедност (Закон за лустрација). 

...

Иницијатива до Уставниот суд за Законот за семејство 17 May 2012

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија денес до Уставниот суд поднесе Иницијатива за поведување постапка за оценување на уставноста на одредба од Законот за семејство. Се оспорува Член 94-б став 3 во кој е наведено дека „Под блиски лични односи во смисла на овој закон се подразбираат лични односи помеѓу лица од различен пол кои се или биле во...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo