Corner Соопштенија

ЈАВЕН ПОВИК: Грантови и тренинг за зајакнување на капацитетите на НВО што обезбедуваат помош за мигранти 21 March 2017

Целта на програмата е да се подобри ефикасноста на работата на 20 здруженија на граѓани кои што обезбедуваат помош на мигрантите од причина што, работејќи директно со нив, здруженијата се во одлична состојба да идентификуваат, документираат и независно да известуваат за повредите на човековите права и/или да помогнат при заштитата на правата. Капацитетите на здруженијата ќе се развиваат за да...

Светски ден на лицата со Даунов синдром 21 March 2017

На 21 Март се одбележува Светскиот ден на лицата со Даунов синдром кој придонесува за подигнување на свеста во општеството за овие лица и нивните исклучителни потенцијали. Ова е симболично одбран датум поради трите копии на 21-от хромозом  (трисомија) што се присутни во клетките на лицата со оваа состојба.

Хелсиншкиот комитет за човекови права потенцира дека од особена важност е на овие...

Утврдено уште едно прекршување на работничките права на текстилните работнички 20 March 2017

 Државниот инспекторат за труд повторно утврди прекршување на работничките права на текстилните работнички во текстилна конфекција во Крива Паланка. По добиени сознанија за прекршување на работничките права во делот на исплата на плати и придонеси за здравствено, пензиско и инвалидско осигурување за месец јануари 2017 на вработените во текстилна конфекција во Крива Паланка, Хелсиншкиот...

Повик за пријавување за изработка на кост бенефит анализа за трошоците на патронажен тим 17 March 2017

Општи информации

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија во рамките на проектот Поддршка на граѓанското општество во креирање политики за социјална кохезија и диверзитет со поддршка од Британската амбасада во Скопје објавува повик за изработка на кост-бенефит анализа за трошоците за патронажен тим (дефектолог, логопед, физиотерапевт) кој еднаш неделно би ги...

Повик за пријавување за изработка на видео 17 March 2017

Општи информации

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија во рамките на проектот "Поддршка на граѓанското општество во креирање политики за социјална кохезија и диверзитет" со поддршка од Британската амбасада во Скопје објавува повик за изработка на видео.

Општа цел на проектот е да се поддржи подобрувањето на политиките и праксите за социјална кохезија и диверзитет преку...

Злоупотреба на учениците за политички цели 15 March 2017

Хелсиншкиот комитет остро реагира на злоупотребата на учениците од средните училишта за политички цели. Во изминатата недела Хелсиншкиот комитет регистрираше два случаи каде ученици на средни училишта се повикуваат на протест[1], а со цел наводна одбрана на државните и националните интереси.

Особено загрижувачки е последниот случај во средното училиште Мирче Ацев од Прилеп[2], каде директорот...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_banerzlostorstva_od_omraza_baner Normal_banner-lgbti Normal_normal_banner-stop-mk Normal_strategy_mk_photo