Corner Соопштенија

Успешна жалба до Судот во Стразбур - Лустрација 06 April 2017

Денес, Европскиот суд за човекови права во Стразбур преку пресуда утврди повреда на членовите 6 (правично судење) и 8 (почитување на приватниот и семејниот живот) од Европската конвенција за човекови права во случајот на Петар Карајанов против Република Македонија. Жалбата беше подготвена од Хелсиншкиот комитет во 2013 година.

Предметот се однесува на постапката за лустрација против г....

Поддршка за штрајкот на текстилните работнички и работници во Крива Паланка 30 March 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права го поддржува штрајкот на текстилните работнички и работници од Крива Паланка, вработени во Друштвото за производство на чевли и трговија КАДОРО ОТТО ДООЕЛ експорт-импорт Крива Паланка. Вработените во КАДОРО ОТТО повеќе денови штрајкуваат во дворот на фабриката заради неисплатени плати и придонеси на плати за јануари и февруари 2017 година, а штрајкот вчера...

Потребна е дистинкција помеѓу слобода на говор и говор на омраза 27 March 2017

Пишува: Александра Филипова, Младински образовен форум

Иако говорот на омраза е дефиниран и регулиран со повеќе меѓународни и домашни правни прописи сепак потфрламе во негово препознавање, спречување и санкција, односно како граѓани неуспешно ја правиме разликата помеѓу слобода на говор и говор на омраза. Многу често во последно време сме сведоци на говор на омраза, но не препознаваме дека...

Сите сме различни, но заслужуваме еднакви шанси! 27 March 2017

Пишува: Елена Зисовска, помошник тренер по пливање -волонтер и координатор за програмата Млади Атлети во Специјална Олимпијада Македонија, триатлонец

Приликата да ги запознаам членовите на Специјална Олимпијада Македонија ја имав на часовите по пливање кои ги посетував, практикувајки ги сопствените спортски активности. Веднаш ме освоија со нивното позитивно расположение, но и со силната...

ЈАВЕН ПОВИК: Грантови и тренинг за зајакнување на капацитетите на НВО што обезбедуваат помош за мигранти 21 March 2017

Целта на програмата е да се подобри ефикасноста на работата на 20 здруженија на граѓани кои што обезбедуваат помош на мигрантите од причина што, работејќи директно со нив, здруженијата се во одлична состојба да идентификуваат, документираат и независно да известуваат за повредите на човековите права и/или да помогнат при заштитата на правата. Капацитетите на здруженијата ќе се развиваат за да...

Светски ден на лицата со Даунов синдром 21 March 2017

На 21 Март се одбележува Светскиот ден на лицата со Даунов синдром кој придонесува за подигнување на свеста во општеството за овие лица и нивните исклучителни потенцијали. Ова е симболично одбран датум поради трите копии на 21-от хромозом  (трисомија) што се присутни во клетките на лицата со оваа состојба.

Хелсиншкиот комитет за човекови права потенцира дека од особена важност е на овие...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_banerzlostorstva_od_omraza_baner Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo