Corner Соопштенија

ИЗБОРИ 2016: Извештај до 13 часот 11 December 2016

Хелсиншкиот Комитет за човекови права на Република Македонија во текот на изборниот ден забележа низа неправилности и нерегуларности на повеќе избирачки места. Информациите претежно доаѓаат од граѓани но и од набљудувачи на терен.

До 13:00 забележани се следниве нерегуларности и неправилности:

·  Во општина Ѓорче Петров, гласачко место бр. 2556 во средното училиште Кочо Рацин гласањето...

ИЗБОРИ 2016: Прв привремен извештај 11 December 2016

Во текот на вчерашниот ден, Хелсиншкиот Комитет за човекови права на Република Македонија забележа низа неправилности во гласањето во дијаспората како и кај посебните групи граѓани кои своето избирачко право го остваруваат на денот пред изборите.

Согласно Изборниот законик, денот пред изборите се прогласува предизборен молк. Молкот беше прекршен од неколку медиуми, интернет портали, кои...

Отворена канцеларија: Пријави повреда на избирачко право! 10 December 2016

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија ги известува граѓаните дека во недела, 11 декември 2016 година, канцеларијата на Комитетот ќе биде отворена во текот на целиот ден со цел да им овозможи на граѓаните да пријават  повреда на избирачкото право за време на Предвремените парламентарни избори.

Комитетот ги охрабрува сите граѓани кои сметаат дека нивното избирачко...

Дистанцирање на проф. д-р Беким Кадриу, член на Комисијата за заштита од дискриминација од мислењето за Миленко Неделковски 09 December 2016

  • По соопштението на Мрежата за заштита од дискриминација по повод мислењето на Комисијата за заштита од дискриминација (КЗД) за Миленко Неделковски, проф. д-р Беким Кадриу, член на КЗД, испрати реакција до Мрежата со која јавно се дистанцираше од мислењето.

    На 06.12.2016 година Мрежата за заштита од дискриминација со соопштение до јавноста, мислењето на КЗД со кое не утврдува дискриминација...

Меѓународен ден на човековите права 09 December 2016

Под слоганот „Застани во одбрана на нечии права“, утре 10 декември, во земјите членки на Обединетите нации се одбележува Меѓународниот ден на човековите права. Во своето обраќање до нациите, генералниот секретар на ОН Бан Ки Мун порача дека „Сите ние можеме и мораме секојдневно да дејствуваме во насока на унапредување на човековите права за луѓето околу нас“.

Високиот комесар за човекови права...

Јавно извинување од Сулејман Мехази 07 December 2016

„Почитувани пријатели, читатели на различни портали!

Комисијата за заштита од дискриминација на Република Македонија на датум 24.11.2016 има добиено претставка од страна на Хелсиншкиот1 Комитет за Човекови Права на Република Македонија, против мене, Сулејман Мехези.

Оваа Комисија за Заштита и Дискриминација2 ме натовари за колумната, мојот текст објавен на порталот од Албанија „Минерва“, објавен...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_banerzlostorstva_od_omraza_baner Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo