Corner Соопштенија

Претседателот на државата е без основни познавања за родовата (не)еднаквост! 28 December 2017

Факти: 78% од жртвите на физичко насилство се жени додека 98%од сторители на семејно насилство се мажи. Од 2008 до 2016 година, регистрирани се 70фемициди од кои 15 се случиле само во периодот 2013-2016. Над3/4 од случаите на семејно насилство не се пријавени во ниту една јавно достапна служба.Секоја втора жена во Македонија е жртва на психичко насилство, секоја четврта жена е жртва на физичко...

Колумна: Од луѓе за луѓе 26 December 2017

Пишува: Ана Голејшка од иницијативата Ретвитни оброк 

Да се биде дел од ретвитни оброк и воопшто да се готви за бездомници и социјално загрозени сограѓани, воопшто не е лесна работа, а истовремено е нешто што го правам без да мислам колку време ми одзема, дека сум исцрпена секој петок навечер, а пак изглегувам, дека јакната по секое готвење ми мириса на храна...

А сѐ започна од еден твит на...

Утврдено неисплаќање на минимална плата и неутврден нормиран учинок во текстилна конфекција во Кратово 25 December 2017

По поднесено барање за вонреден инспекциски надзор од Хелсиншкиот комитет, Државниот инспекторат за труд - подрачна единица Кратово утврди неправилности и недостатоци во работењето на ТПД ДЕ-ТЕКС ДОО Пробиштип - подружница бр. 1 Кратово, во поглед на неутврден нормиран учинок, исплатени плати за октомври 2017 помалку од со закон утврдената минимална плата за 43 вработени и неиздавање месечни...

Мотивација, продуктивност, комуникација - ТИМ! 22 December 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија во рамките на проектот "Правно зајакнување на текстилните работнички за самозастапување", поддржан од Фондација Отворено општество - Македонија го изработи видеото "Мотивација, продуктивност, комуникација - ТИМ!"

Видеото прикажува позитивен пример на текстилна конфекција во која се почитуваат работничките права на текстилните...

Пријавено неисплаќање на регрес за годишен одмор во чевларска фабрика во Куманово 19 December 2017

До Хелсиншкиот комитет пристигна пријава за повреда на работнички права во чевпарска фабрика во Куманово. Според тврдењата во пријавата, работодавачот не им исплатил на своите вработени регрес за годишен одмор за 2016 година. Согласно Законот за работни односи и Општиот колективен договор за приватниот сектор од областа на стопанството, работодавците имаат обврска да им исплатат на своите...

Декларација за борба против корупција 12 December 2017

 Меѓународниот ден против корупција, 9ти декември и Меѓународниот ден за човекови права, 10ти декември, Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија ги одбележа со потпишувањето на Декларација за борба против корупција од страна на претставници на централната и локалната власт, како и политичките лидери на коалиционите партнери во Владата на Република Македонија.

На...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo