Corner Соопштенија

Претседателот на Меѓународната федерација за човекови права (FIDH) во посета на Хелсиншкиот комитет за човекови права 26 July 2017

Денеска во посета на Република Македонија беше г. Димитрис Христопулос, актуелен претседател на Меѓународниот борд на Меѓународната федерација за човекови права (FIDH) со седиште во Париз, којашто обединува вкупно 184 организации од 112 земји.

Во тие рамки, во просториите на Хелсиншкиот комитет за човекови права г. Христопулос оствари средба со претставниците на повеќе невладини организации од...

Дискриминација од страна на Олимпискиот базен Центар 26 July 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права остро реагира и го осудува дискриминирачкиот однос на Олимпискиот базен Центар кон лицата со инвалидски колички. Изминативе денови јавноста преку социјалните мрежи беше запознаена со случај во кој мајка на дете во инвалидска количка направи безуспешен обид да оствари влез во Олимпискиот базен во Скопје. Родителката се јавила телефонски за да се распраша...

Втор инфографик за состојбата со работничките права во текстилната индустрија 25 July 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија во соработка со Фондацијата Отворено општество - Македонија го спроведува проектот „Правно зајакнување на текстилните работнички за самозастапување“. Една од активностите во рамките на овој проект е издавање на инфографици кои имаат за цел да ја информираат јавноста за состојбата со работничките права во текстилната индустрија,...

ПРЕС: Европски ден на жртвите од криминал од омраза 21 July 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права има чест да Ве покани на прес-конференција која ќе се одржи на 24 јули 2017 г. (понеделник) од 11:00 часот во просториите на Комитетот (ул. Наум Наумовски Борче бр. 83, Скопје). Прес-конференцијата е посветена на 22 јули, предложен за „Европски ден на жртвите од криминал од омраза“ од страна на Советот на Европа.

Преку тековниот проект „Овозможување на...

Претставен „Предлогот на граѓанските организации за итни демократски реформи“ 20 July 2017

На прес-конференцијата одржана на 19 јули 2017 година беше презентиран „Предлогот на граѓанските организации за итни демократски реформи “, кој претставува втора, надградена верзија на темелниот Blueprint документ кој беше подготвен од група граѓански организации и експерти во почетокот на јули 2016 година.

Во документот се инкорпорирани приоритетните цели, мерки и активности за следните 3,...

Месечен информатор за дискриминација - јуни 2017 19 July 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија во соработка со Мисијата на ОБСЕ во Скопје го спроведува проектот „Заштита од дискриминација“. Една од активностите во рамките на овој проект е издавање на месечни информатори кои имаат за цел да ја информираат јавноста за бројот и видот на регистрирани случаи на дискриминација во земјата на месечно ниво, поведени постапки за заштита...
Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_banerzlostorstva_od_omraza_baner Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo