Corner Соопштенија

Говор на омраза во основното училиште Ѓорѓи Сугарев во Битола 21 January 2017

Неформална група граѓани - претставници на ромската заедница од општина Битола, како и здруженијата на граѓани кои работат на застапување на правата на Ромите, ја искажуваат својата сериозна загриженост за нацртаните кукасти крстови и испишаните графити "Смрт за Ѓупци" и "Умрете Ѓупци" на ѕидовите на ОУ "Ѓорѓи Сугарев" - Битола.

Имено, графитите биле забележани на ден 19.01.2017 година и...

Повик за пријавување за подготовка на анализа/докумнти за јавна политика за правата на Ромите 20 January 2017

Општи информации

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија во рамките на проектот “Поддршка на граѓанското општество во креирање политики за социјална кохезија и различности” објавува повик за изработка на анализа заснована на истражувачки прикази и документи за јавни политики, со препораки што ќе ја унапредат грижата за Ромите.

Цел на проектот е да се поддржи развој на...

Реакција на дадени препораки на Министерството за здравство за заштита од студено време и студени бранови 13 January 2017

Хелсиншкиот комитет испрати допис до Министерството за здравство – Комисија за превенција на штетни ефекти од студено време и студени бранови со кој остро реагира на соопштението објавено на 9 Јануари во кое Комисијата дава препораки за превентивно делување поради екстремно ниските температури кои ја зафатија целата држава. Во своето соопштение Комисијата препорача во понеделник и вторник (9 и...

Оглас за вработување 11 January 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија и ЛГБТИ Центарот за поддршка објавуваат оглас за вработување за финансиски/а асистентк/а.

Опис и работни задачи:

•Ја води благајната на Здружението; 

•Изготвува финансиски извештаи;

•Ги подготвува плаќањата;

•Ја организира финансиската документација;

•Комуницира со банките, сметководството, снабдувачите и останатите соработници;

•...

Приказната на Марија - лице со оштетен слух и вид и пречки во говорот 28 December 2016

Пишува: Александра Кујунџиска, сестра на Марија

Никогаш не знам да одговорам на прашањето: „Како научи знаковен јазик?“Некогаш си мислам дека тоа е причината зошто мавтам со рацете кога зборувам, но едноставно, гестикулацијата е само начин на комуникација во моето семејство. Но, јас не сум херојот во приказната. Јас сум само пет години помалата сестра на 33-годишната Марија, која е родена...

Правни механизми за заштита од дискриминација 26 December 2016

Хелсиншкиот комитет за човекови права го спроведува проектот „Поддршка од граѓанското општество кон политиките за социјална кохезија и различностите”, кој е поддржан од страна на Британската амбасада во Скопје. Целта на овој проект е да се подобрат политиките и практиките за социјалната кохезија и да се подобри пристапот до правда, социјална заштита, здравство, образование и квалитетот на...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_banerzlostorstva_od_omraza_baner Normal_banner-lgbti Normal_normal_banner-stop-mk Normal_strategy_mk_photo