Corner Соопштенија

Базенот во Шуто Оризари не ги решава проблемите на Ромите 10 February 2017

Мрежата за заштита од дискриминација остро реагира на огласот за доделување јавна набавка за изградба на отворен пливачки базен во oпштина Шуто Оризари, објавен од Агенцијата за млади и спорт.  Проценетата вредност на договорот за јавна набавка за изградба на отворениот пливачки базен изнесува 38.135.593,30 денари или преку 600.000 евра.

Потсетуваме дека голем дел општина Шуто Оризари...

Јавното обвинителство води неефикасна и нетранспарентна истрага за случајот на Тамара Димовска 09 February 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија остро реагира на инертноста која јавното обвинителство ја покажува во случајот на Тамара Димовска, која поради огромниот пропуст и незаконитото постапување на Фондот за здравствено осигурување почина на 09.02.2015 година. 

Хелсиншкиот комитет за човекови права по смртта на Тамара изготви  и поднесе кривични пријави против...

Колумна: Споделување, а не уништување на вредното! 07 February 2017

Во многу мои презентации за Македонија, кои сум ги споделувала на разни интернационални настани, мојот роден град Битола сум го споменувала со гордост поради тоа што бил град на дипломатијата, град на културата, град со европски вредности, мултиетнички град за што сведочат бројните цркви (католички и православни), џамии, спомен плочата поставена од битолчани и битолчанки како потсетување за...

Барање за демант, извинување и јавно повлекување за напад над Хелсиншкиот комитет 06 February 2017

Барањето е испратено до медиумите што на 4 февруари објавија статија под наслов „Организациите на Сорос со години наназад добивале милионски суми пред изборите во Македонија“

Врз основа на член 16, ставови 4 и 5 од Уставот на Република Македонија и членовите 13 и 14 од Законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета, Хелсиншкиот комитет го поднесува следново

Барање за објавување на...

Утврдено прекршување на работничките права на текстилните работнички во Кочани 03 February 2017

Државниот инспекторат за труд утврди прекршување на работничките права на текстилните работнички во ДПТУ ДЕЛИКАТЕС ГРУП ДООЕЛ Кочани. По добиени сознанија за прекршување на работничките права во делот на исплата на додаток на плата за поминати работни часови на ден на неделен одмор и додаток на плата за поминати работни часови во денови на празници и неработни денови, Хелсиншкиот комитет до...

Избришани навредливите графити и кукастите крстови во ОУ Ѓорѓи Сугарев во Битола 27 January 2017

По објавувањето во јавност на случајот на дискриминација и говор на омраза изразен преку нацртани кукасти крстови и испишани графити “Смрт за Ѓупци” и “Умрете Ѓупци” на ѕидовите на ОУ Ѓорѓи Сугарев во Битола, кои упатуваа повик за насилство кон ромската етничка заедница, ОУ Ѓорѓи Сугарев веднаш започна со бришење, односно покривање на испишаните пораки и нацртаните кукасти крстови.

Хелсиншкиот...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_banerzlostorstva_od_omraza_baner Normal_banner-lgbti Normal_normal_banner-stop-mk Normal_strategy_mk_photo