Corner Соопштенија

Пoвик за изработка на кост-бенефит анализа 13 March 2017

Општи информации

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија во рамките на проектот "Поддршка на граѓанското општество во креирање политики за социјална кохезија и диверзитет" со поддршка од Британската амбасада во Скопје објавува повик за изработка на кост-бенефит анализа за трошоците за живот на деца со физичка попреченост во инвалидска количка.

Општа цел на...

Приказната на Ацо - лице со физичка попреченост 03 March 2017


Пишува:  Елизабета Јадровска – сопруга на Ацо

До неодамна воопшто не ни размислував, ниту претпоставував со какви потешкотии се соочуваат лицата во количка во Република Македонија во нивното живеење. Веројатно свеста за овие прашања и чувствувањето на секојдневната борба во совладувањето на пречките и проблемите со кои се соочуваат овие лица, доаѓаат кога лично ќе се соочиме со нив или...

Одлука на Претседателот да не го довери мандатот на кандидат на партиите што имаат мнозинство во Собранието 01 March 2017

Oдлуката на Претседателот на Република Македонија Ѓорѓе Иванов да не го довери мандатот на кандидатот на партиите што имаат мнозинство во Собранието, претставува директно кршење на Уставот на РМ и е пречекорување на неговите уставни овластувања, а спротивно на волјата на граѓаните. Оваа одлука истовремено е директно негирање на волјата на мнозинството граѓани за формирање мнозинска политичка...

ЈАВЕН ПОВИК: Набавка на услуги од агенција за односи со јавност 28 February 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија, во рамките на проектот „ПОМОШ НА РУТАТА – Поттикнување на заштитата на човековите права на мигрантите што поминуваат низ Македонија и Србија“,  објавува јавен повик за услуги од агенција за односи со јавност.

Главната цел на овој ангажман е насочување кон населението во општините и градовите низ кои мигрантите престојуваат или...

ДПТУ ДЕЛИКАТЕС ГРУП ДООЕЛ Кочани им исплати на работничките додаток на плата за работа во денови на празници 20 February 2017

ДПТУ ДЕЛИКАТЕС ГРУП ДООЕЛ Кочани постапи по задолжувањето на Државниот инспектор за труд ПЕ Кочани и им исплати на работничките додаток на плата за работа во денови на празници и неработни денови, согласно чл. 24, став 2 од Општиот колективен договор за приватен сектор од областа на стопанството.

Имено, по добиени сознанија за прекршување на работничките права во делот на исплата на додаток...

Колумна: Неколку размисли околу говорот на омраза 15 February 2017

Пишува: Анастасија Петревска 

„Кого мразам? Евреите, ми доаѓа да кажам (...)

За Евреите го знам само тоа што ме учеше мојот дедо: Тие се еден безбожен народ пар екселанс (...) И кога бев доволно пораснат за да сфатам, тој ме потсетуваше дека Евреинот не е само суетен како Шпанец, неук како Хрват, алчен како Левантинец, неблагодарен како Малтежанин, безобразен како Циганин, нечист како...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_banerzlostorstva_od_omraza_baner Normal_banner-lgbti Normal_normal_banner-stop-mk Normal_strategy_mk_photo