Corner Соопштенија

Продолжување на повикот за ангажман на лица за следење на говор на омраза на локално ниво 16 January 2019

I. Општи информации

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија во декември, 2018 година, отпочна со спроведување на проектот “Следење на говор на омраза на локално ниво” финансиран од страна на Фондацијата отворено општество - Македонија.

Главната цел на овој проект е обезбедување на систем за следење на говорот на омраза на локално ниво.Преку спроведување на активностите ќе се...

​КЗД утврди директна дискриминација врз основа на религија и верско уверување 16 January 2019

Kомисијата за заштита од дискриминација, постапувајќи по преставка на Хелсиншкиот комитет за човекови права, утврди дискриминација врз основа на религија и верско уверување врз девојка која носела хиџаб во пристап до ресторанот Портофино Остериа и Бар од Скопје,

На 14 септември 2018 година до Хелсиншкиот комитет за човекови права се обрати странка која пријави дискриминација врз основа на...

Информативни картички за работничките права 09 January 2019

Во насока на подигнување на свеста за работничките права во Република Македонија, Хелсиншкиот комитет подготви серија картички наменети за објавување на социјалните мрежи, кои содржат информации за законски уредените права на работниците и како да се постапи во случај на нивно прекршување. 

Информативните картички на македонски и албански јазик се достапни и на следните линкови:

Повик за ангажман на лица за следење на говор на омраза на локално ниво 08 January 2019

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија отпочна со спроведување на проектот “Следење на говор на омраза на локално ниво” финансиран од страна на Фондацијата отворено општество - Македонија.

Главната цел на овој проект е обезбедување на систем за следење на говорот на омраза на локално ниво. Преку спроведување на активностите ќе се обезбедат примарни податоци од терен кои...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo