Corner Соопштенија

Не во наше име - реакција на граѓанските организации 28 December 2018

Почитуван Претседател на Собранието,

Почитувани предлагачи на Предлог на закон за изменување и дополнување на Кривичниот законик, по скратена постапка,

Почитувани пратеници,

Ние, долупотпишаните граѓански организации, бараме веднаш да го повлечете од дневен ред Предлогот на законот за изменување и дополнување на Кривичниот законик, по скратена постапка, доставен од пратениците Артан Груби, Снежана...

Инфографик за работничките права во текстилната индустрија во периодот февруари-декември 2018 26 December 2018

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија во соработка со Фондацијата Отворено општество - Македонија го спроведува проектот „Правно зајакнување на текстилните работнички за самозастапување“. Една од активностите во рамките на овој проект е издавање на инфографици кои имаат за цел да ја информираат јавноста за состојбата со работничките права во текстилната индустрија,...

Апел за исплата на регрес за годишен одмор (К-15) 24 December 2018

Во изминатите две години Хелсиншкиот комитет за човекови права регистрираше голем број случаи во кои работодавачите на своите вработени не им исплатија или пак им исплатија многу низок износ на регрес за годишен одмор (К-15). Најчесто стануваше збор за исплата на регрес за годишен одмор во висина од 500 и 1000 денари, а голем број на работнички кои користеле породилно отсуство беа лишени од...

​Како да постапите кога ќе се соочите со дискриминација и дела од омраза - лични приказни 21 December 2018

Преку личните примери на Драгана Каровска Чемерска, Сумеја Адеми и Дороти Пачкова може да дознаете како и каде да пријавите случај на дискриминација и злосторство од омраза, доколку сте жртва или сведок на вакви дела.

Видео спотовите може да ги погледнете на линковите во продолжение:

Драгана Каровска Чемерска

Сумеја Адеми

Дороти Пачкова

​Законот за антидискриминација се соочува со опструкции во Собранието 20 December 2018

Мрежата за заштита од дискриминација остро реагира на континуираното одложување на усвојувањето на поднесениот предлог Закон за спречување и заштита од дискриминација. Предлог законот беше доставен до Собранието на Република Македонија уште во мај оваа година од страна на Министерството за труд и социјална политика, а од тогаш се изминати шест месеци. Спротивно на сите меѓународни препораки и...

​Комисијата за заштита од дискриминација продолжува со паушални и непрофесионални мислења 14 December 2018

Мрежата за заштита од дискриминација остро реагира на непрофесионалното мислење на Комисијата за заштита од дискриминација по поднесена претставка од членките на Мрежата против Музејот за илузии Илузиум за извршена дискриминација врз основа на личен и семеен статус во пристап до музејот. Ваквото мислење е само едно од многуте мислења кои покажуваат неправилно и нецелосно утврдување на...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo