Corner Соопштенија

Приказната на Марија - лице со оштетен слух и вид и пречки во говорот 28 December 2016

Пишува: Александра Кујунџиска, сестра на Марија

Никогаш не знам да одговорам на прашањето: „Како научи знаковен јазик?“Некогаш си мислам дека тоа е причината зошто мавтам со рацете кога зборувам, но едноставно, гестикулацијата е само начин на комуникација во моето семејство. Но, јас не сум херојот во приказната. Јас сум само пет години помалата сестра на 33-годишната Марија, која е родена...

Правни механизми за заштита од дискриминација 26 December 2016

Хелсиншкиот комитет за човекови права го спроведува проектот „Поддршка од граѓанското општество кон политиките за социјална кохезија и различностите”, кој е поддржан од страна на Британската амбасада во Скопје. Целта на овој проект е да се подобрат политиките и практиките за социјалната кохезија и да се подобри пристапот до правда, социјална заштита, здравство, образование и квалитетот на живот...

Комеморативна седница во чест на Мето Јовановски 24 December 2016

На 23 декември, 2016 година почина Мето Јовановски, првиот претседател на Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија. 

Мето Јовановски е македонски раскажувач и романсиер, роден во Брајчино на 18 октомври, 1928 година. Бил претседател на Македонскиот ПЕН Центар, а остана и почесен претседател на Хелсиншкиот комитет. На 9 ноември 2006 година заедно со Слаѓана Тасева ја...

Говор на омраза на протестот пред Државната изборна комисија и на социјалните мрежи 16 December 2016

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија остро реагира на говорот на омраза забележан на протестот пред Државната изборна комисија од 15.12.2016 година. 

Додека Државната изборна комисија ги разгледуваше и расправаше по приговорите поднесени од страна на политичките партии за предвремените парламентарни избори, пред седиштето на Комисијата беше организиран протест на...

ИЗБОРИ 2016: Извештај до 13 часот 11 December 2016

Хелсиншкиот Комитет за човекови права на Република Македонија во текот на изборниот ден забележа низа неправилности и нерегуларности на повеќе избирачки места. Информациите претежно доаѓаат од граѓани но и од набљудувачи на терен.

До 13:00 забележани се следниве нерегуларности и неправилности:

·  Во општина Ѓорче Петров, гласачко место бр. 2556 во средното училиште Кочо Рацин гласањето...

ИЗБОРИ 2016: Прв привремен извештај 11 December 2016

Во текот на вчерашниот ден, Хелсиншкиот Комитет за човекови права на Република Македонија забележа низа неправилности во гласањето во дијаспората како и кај посебните групи граѓани кои своето избирачко право го остваруваат на денот пред изборите.

Согласно Изборниот законик, денот пред изборите се прогласува предизборен молк. Молкот беше прекршен од неколку медиуми, интернет портали, кои...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo