Corner Соопштенија

Полициските службеници, нивните претпоставени, напаѓачите и организаторите на протестот се одговорни за немирите во Собранието 27 April 2017

Набрзо по изборот на претседател на Собранието на РМ од страна на парламентарното мнозинство, организаторите и учесниците во протестот „За заедничка Македонија“ насилно влегоа во собраниската зграда. Видно од многубројните видео снимки, полицајците задолжени за чување на јавниот ред и мир и безбедноста на присутните во собраниските сали, дозволија непречен влез на протестантите. Влезот им беше...

Што значи да се биде родител на дете со комбинирани пречки 26 April 2017

Пишува: Родител на дете со комбинирани пречки во моторниот и менталниот развој

Мојот 11 годишен син е дете со тешки комбинирани пречки во моторниот и менталниот развој. Тој е роден со дијагноза Конгенитален хидроцефалус, кој беше откриен во 38-та гестациска недела. Откако се породив, докторите на неврохирургија одреден период го следеа бебето, но не прифатија да го оперират. Го водеа со...

Истражување на јавното мислење - Правосудство, човекови права и борба против корупција 24 April 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права и Институтот за европска политика во рамки на проектот „Мрежа 23+“ одржаа прес-конференција на која беа презентирани наодите од истражувањето на јавното мислење од Поглавјето 23 на ЕУ- Правосудство, основни човекови права и борба против корупција.

Истражувањето дава одговор за познавањето на уставно загарантираните права и механизмите за нивна заштита и...

Колумна: Дали едно дерби може да се нарече дерби без говор на омраза? 24 April 2017

Пишува: Адриана Селмани

Фудбалот е најпопуларниот и најгледаниот спорт во светот.

Да се биде навивач во спортот е добро за вашето здравје. Ова е потврдено во студија неодамна спроведена во Соединетите Американски Држави, според која навивањето поттикнува среќа преку тимскиот дух. 

Да навиваш за еден тим (или спорт) е прекрасно чувство. Да се биде навивач ни помага и да ги подобриме односите...

Покана за прес: Истражување на јавното мислење - Правосудство, човекови права и борба против корупција 21 April 2017

Во име на Мрежа 23+, Хелсиншкиот комитет за човекови права и Институтот за европска политика имаат чест да Ве поканат на прес-конференција која ќе се одржи на 24 април 2017 година (понеделник) од 13:00 часот во ЕУ Инфо центарот во Скопје. Прес-конференцијата ќе биде посветена на наодите од истражување на јавното мислење од Поглавјето 23 на ЕУ – Правосудство, основни човекови права и борба...

Попречен јавниот собир на лицата со посебни потреби, полицијата без никаква реакција 20 April 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права изразува силна поддршка на лицата со посебни потреби и преку свој претставник присуствуваше и го мониторираше денешниот собир под мотото “Обединети за децата и возрасните со посебни потреби”. Оваа иницијатива е покрената од страна на здружението "Сплотени срца" и има за цел да ја подигне свеста и да помогне гласот на децата и возрасните со посебни потреби...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_banerzlostorstva_od_omraza_baner Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo