Corner Соопштенија

Протести и приведувања 25 April 2016

Од досегашните информации со кои располага Хелсиншкиот комитет, во врска со тековните протести, на 13.04.2016 година беа приведени 13 лица, од кои на 11 им беше изречена прекршочна санкција  за сторен прекршок од член 14 од Законот за прекршоци против јавниот ред и мир, поради наводно постапување спротивно на наредбата на надлежен државен орган или на овластено службено лице на државен...

ОБСЕ - Повик за доставување на трудови: Кривични дела од омраза во Југоисточна Европа 19 April 2016

Мисијата на ОБСЕ во Босна и Херцеговина, во соработка со Факултетот закриминалистика, криминологија и безбедносни студии при Универзитетот во Сараево, и во партнерство со Канцеларијата на ОБСЕ во Албанија, Мисијата на ОБСЕ во Црна Горна, Мисијата на ОБСЕ во Косово, Мисијата на ОБСЕ во Скопје и Мисијата на ОБСЕ во Србија, со задоволство објавува:

ПОВИК ЗА ДОСТАВУВАЊЕ НА ТРУДОВИ

на тема: кривични...

Јавна кривична пријава против Ѓорге Иванов 13 April 2016

Ова соопштение, освен за запознавање на јавноста, се објавува и во смисла на Член 35 од Законот за јавното обвинителство според кој тоа се грижи за законитоста на мерките и дејствијата преземени во предистражната постапка и врши надзор над почитувањето на човековите права од страна на овластените службени лица во државните органи и во случај на пречекорување, јавниот обвинител по допрен...

Вонредна безбедносна состојба на Грчко-Македонската граница 10 April 2016

Денес, од 10:30 часот неколку стотици бегалци и мигранти кои во импровизираниот камп кај Идомени престојуваат повеќе од еден и пол месец, се обидуваат организирано да ја пробијат граничната ограда и да влезат на македонска територија. Пред обидот, од страна на МВР тие беа известени дека влезот во Македонија не е дозволен бидејќи сите граници на Балканската рута се затворени. Групата беше...

Mеѓународен ден на Ромите 08 April 2016

На 8ми Април се одбележува Меѓународниот ден на Ромите, кој придонесува за подигнување на свесноста и потсетува на долгогодишната борба за подобар и подостоинствен живот на оваа група луѓе. Ромите во Македонија се најранлива етничка заедница, која се соочува со дискриминација во речиси сите сфери на општественото делување. 

Одбележувајќи го денешниот Меѓународен ден на Ромите, сакаме да ја...

Толеранцијата на говор на омраза води кон дела од омраза! 04 April 2016

Платформата против говор на омраза[1] ги повикува надлежните државни институции, Министерството за внатрешни работи, јавните обвинителства и судовите да преземат итни и неодложни мерки за гонење на говорот на омраза. Потсетуваме дека неказнивоста на ширењето и промовирањето на говор на омраза во јавниот простор претставува толеранција и оправдување на говорот на омраза. Дотолку пострашно, се...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo