Corner Соопштенија

Повик за изработка кост бенефит анализа 09 June 2017

Општи информации

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија во рамките на проектот "Поддршка на граѓанското општество во креирање политики за социјална кохезија и диверзитет" со поддршка од Британската амбасада во Скопје објавува повик за изработка на кост-бенефит анализа за трошоците за рекатегоризација на децата Роми во специјалните училишта и специјалните паралелки во...

КЗД утврди директна повеќекратна дискриминација во пристап до вработување 06 June 2017

Комисијата за заштита од дискриминација на 19.05.2017 донесе мислење со кое утврди директна повеќекратна дискриминација, односно дискриминација врз повеќе од еден основ. Се работи за оглас за вработување објавен на ден 23.03.2017 година на веб страната kariera.mk од страна хотелот "Глам" во Скопје, во кој се бара "женска особа на возраст од 30 до 45 години за работа во кујна - сервирање појадок...

Колумна: За жената Ромка и нејзините предизвици 05 June 2017

Пишува: Салија Беќир Халим

Жената Ромка секојдневно се соочува со предизвици и препреки кои или ќе ги надмине или тивко ќе ги заобиколи. Жената Ромка е покорна кон својот сопруг  и  останатите постари членови во семејството. Ова потекнува од традицијата, образованието, економската зависност.

Како прв предизвик го гледам образованието, кое ѝ е толку многу потребно на жената, со оглед...

Oсуда за секој чин на насилство 02 June 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија реагира на вчерашниот напад над поранешниот министер за здравство, Никола Тодоров, извршен од страна на дедото на починатата Тамара Димовска. Сметаме дека ваквите напади не доведуваат до никаква разрешница, туку напротив, можат да предизвикаат немири од поголеми размери. Оттука, се спротивставуваме на овој инцидент, но и на сите...

Јавен настан „OЧИ ЗА ЕДНАКВОСТ“ 30 May 2017

 

ГЛЕДАМЕ СО СРЦЕТО И УМОТ, ОЧИТЕ СЕ САМО АЛАТКА.

СЛЕПИЛОТО Е СОСТОЈБА НА ДУХОТ.

Еден од најуспешните параолимписки пливачи во светот, Лордот Крис Холмс од Ричмонд, Британија кој е добитник на девет златни, пет сребрени и еден бронзен медал доаѓа во Скопје. После бројните мотивирачки говори на ТЕД конференциите низ светот, овој голем борец за социјална инклузија на лицата со попреченост ќе...

Дискриминаторски пораки и вознемирувачка кампања на иницијативата „Заедничко и одговорно родителство и по развод” 26 May 2017

Мрежата за заштита од дискриминација и Граѓанската организација за унапредување на правата на еднородителските семејства „Една може“ ги осудуваат дискриминаторските пораки и вознемирувачката кампања на иницијативата “Заедничко и одговорно родителство и по развод”.

Повеќе самохрани мајки реагираа на вознемирувачката кампања и дискриминаторските пораки кои се појавуваат на фејсбук страната на...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo