Corner Соопштенија

8 април, Mеѓународен ден на Ромите 08 April 2013

Денес се одбележува меѓународниот ден на Ромите со што се потсетува на повеќе децениската борба за подобар и подостоинсвен живот на оваа група луѓе. Како во многу држави во кои живеат Роми така и во Република Македонија оваа заедница сеуште се наоѓа на маргините, исклучена од општествените процеси. Исклучувањето не е случајно, сепак Ромите се една од најранливите општествени групи кои се...

Преглед на пријавени изборни неправилности (втор круг) 07 April 2013

Во текот на изборниот ден за време на вториот изборен круг од локалните избори до Хелсиншкиот комитет од 07:00 до 19:00 часот беа пријавени неколку случаи на прекршување на избирачкото право во следните општини:

Општина Тетово

Во градот Тетово, изборно место ОУ„Кирил и Методиј“ во населбата Тетекс 2 пријавен е случај на поткуп од страна на вработено лице во кабинетот на градоначалникот кој нудел...

Дискриминираните не добиваат навремена заштита 05 April 2013

Мрежата за заштита од дискриминација* во овој момент има 14 активни предмети кои се поведени пред Комисијата за заштита од дискриминација (Комисијата), од кои на дури 8 предмети им е истечен рокот од 3 месеци во кои Комисијата треба да одлучи дали постои дискриминација. Рокот за постапување истекува за една неделa и во останатите 6 активни предмети кои ги води оваа мрежа. Ваквата состојба на...

Преглед на пријавени изборни неправилности (прв круг) 24 March 2013

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија, за време на денешните локални избори, преку својата отворена канцеларија им овозможи на граѓаните да пријават повреди на избирачкото право. Поплаките беа примени преку телефонски разговори, електронска пошта и од страна на граѓани кои се обратија до отворената канцеларија. Комитетот регистрираше 8 поплаки кои се однесуваат на...

Отворена канцеларија на денот на локалните избори 23 March 2013

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија ги известува сите граѓани дека на ден 24.03.2013 (недела) канцеларијата на Kомитетот ќе биде отворена во текот на целиот ден со цел да им овозможи да пријават  повреда на избирачкото право на претстојните локални избори.

Хелсиншкиот комитет ќе ги проследи локалните избори преку отворената канцеларија за пријавување на повреда на...

ЛГБТИ заедницата и престојните локални избори 22 March 2013

Заради подобро информирање на ЛГБТИ заедницата во Република Македонија, во однос на тоа која политичка опција би им овозможила подобро секојдневие и еднаквост на локално ниво, ЛГБТИ центарот за поддршка изготви прашалник кој директно ги тангира активностите на политичките партии кои се дел од нивните програми, а имаат за цел  унапредување на заштитата на правата на ЛГБТИ заедницата.

...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo