Corner Соопштенија

Меѓународен ден за поддршка на жртвите од тортура 26 June 2016

Денес, 26 јуни, сe одбележува меѓународниот ден за поддршка на жртвите од мачење и друго сурово, нечовечно или понижувачко постапување и казнување. Во своето обраќање до нациите, генералниот секретар на Обединетите нации Бан Ки Мун порача „Правото е кристално јасно: мачењето е недозволено во било кое време и под било кои услови, вклучително и за време на конфликт или кога постои опасност за...

Хомофобијата е исход од општественото, политичкото и културното насилство 13 June 2016

Коалиција Сексуални и здравствени права на маргиналзиираните заедници, Хелсиншкиот комитет и ЛГБТИ Центарот за поддршка изразуваат згрозеност и неизречиво жалење по повод вчерашниот напад врз геј клубот ПУЛС во Орландо, Флорида, во кој животот го изгубија 50, а сериозно ранети беа уште 53 ЛГБТИ луѓе во Америка.

Го изразуваме нашето сочувство кон сите пријатели, партнери и семејства на...

КЗД утврди дискриминација врз слепите лица од страна на банките во РМ 27 May 2016

Хелсиншкиот комитет, заедно со членките на Мрежата  за заштита  од дискриминација, Националниот  сојуз на слепите на Република Македонија  и Националниот  сојуз на цивилни инвалиди  од војната  на Македонија, ја поздравуваат позитивната одлука на Комисијата за заштита од дискриминација (КЗД) со која се утврдува директна и продолжена дискриминација врз основа...

Протест на осудените лица што издржуваат затворска казна 05 May 2016

Во врска со денешниот протест на осудените лица, би сакале да ве информираме за тековните состојби во македонските казнено-поправни установи и условите за живот во нив. 

Со состојба од 12 април 2016 година, вкупниот број на лица што се наоѓаат во некоја од тринаесетте затворени установи е 3.446. Од нив, 3.159 се осудени лица што издржуваат затворска казна, а 287 притворени лица. Вкупниот...

Една година од протестите на 5-ти мај 05 May 2016

Пред точно една година на денешен ден, беа објавени телефонските разговори поврзани со обидот за прикривање на убиството на Мартин Нешковски, во кои беа инволвирани поранешната министерка за внатрешни работи Гордана Јанкуловска, поранешниот премиер Никола Груевски, поранешниот портпарол на МВР Иво Котевски, поранешниот директор на УБК Сашо Мијалков и шефот на кабинетот на премиерот, Мартин...

Хелсиншки комитет за човекови права на Република Македонија се приклучи кон мрежата Пристап до правда 04 May 2016

Хелсиншкиот комитет за човекови права ја известува јавноста дека се регистрираше како овластено здружение на граѓани  за обезбедување на бесплатна предходна правна помош согласно Законот за бесплатна правна помош. Со ова, се прошири мрежата на здруженија за давање на бесплатна претходна правна помош, која е дел од проектот Пристап до правда во Македонија. Хелсиншкиот комитет значително ќе...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo