Corner Соопштенија

8 април, Меѓународен ден на Ромите 08 April 2014

Одбележувајќи го меѓународниот ден на Ромите, Хелсиншкиот комитет за човекови права ја потсетува државата за нејзините обврски за целосна имплементација на активностите од Националната стратегија за инклузија на Ромите - Декада на Роми 2005-2015.  Имено, последната анализа  која ја изготви Хелсиншкиот комитет за човекови права покажува дека постои голема колизија помеѓу она...

Паушални измени на Законот за спречување и заштита од дискриминација 07 April 2014

Во пакетот од закони кои беа усвоени од страна на Собранието на Република Македонија по скратена постапка, беа усвоени и измените за Законот за спречување и заштита од дискриминација, предложени од страна на Министерството за труд и социјална политика. И покрај неопходноста од суштински измени на Законот, Собранието усвои единствено измени кои се однесуваат на критериумите за  избор на...

Интернет платформа за мапирање и следење на говорот на омраза 02 April 2014

Хелсиншкиот комитет во рамките на проектот „Интернет платформа за мапирање и следење на говорот на омраза во јавниот простор и медиумите“ поддржан од Национален фонд за демократија (National Endowment for Democracy - NED) од Соединетите Американски Држави ја изготви интернет платформата за мапирање и следење на говор на омраза (www.govornaomraza.mk) во Република Македонија. Препознавајќи го...

Измените на Законот за семејство водат кон дополнителна маргинализација на децата во ризик 14 March 2014

Мрежата за заштита од дискриминација*  ја истакнува својата загриженост околу најновите измени и дополнувања на Законот за семејство, кои се однесуваат на основите и постапката за одземањето на вршењето на родителското право. Имено, со најновите измени и дополнувања на членот 90 од Законот за семејство се утврдува дека како злоупотреба или грубо занемарување на родителското право ќе се...

Повик за формирање на правно-политички тим 12 March 2014

Хелсиншкиот комитет во рамките на проектот „Мапирање, анализирање и превземање мерки против говор на омраза во Република Македонија“ поддржан од Национален фонд за демократија (National Endowment for Democracy - NED) од Соединетите Американски Држави, отвора повик за формирање на правно-политички тим за следење на говорот на омраза за претседателските и предвремените парламентарни избори во...

Повик за волонтери: Следење на говор на омраза во јавниот простор 12 March 2014

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија во рамките на проектот „Мапирање, анализирање и преземање мерки против говор на омраза во Република Македонија“ поддржан од Национален фонд за демократија (National Endowment for Democracy - NED) од Соединетите Американски Држави, отвора повик за млади волонтери кои би се вклучиле во процесите на набљудување и мапирање на говорот на...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo