Corner Соопштенија

Преглед на пријавени изборни неправилности (прв круг) 24 March 2013

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија, за време на денешните локални избори, преку својата отворена канцеларија им овозможи на граѓаните да пријават повреди на избирачкото право. Поплаките беа примени преку телефонски разговори, електронска пошта и од страна на граѓани кои се обратија до отворената канцеларија. Комитетот регистрираше 8 поплаки кои се однесуваат на...

Отворена канцеларија на денот на локалните избори 23 March 2013

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија ги известува сите граѓани дека на ден 24.03.2013 (недела) канцеларијата на Kомитетот ќе биде отворена во текот на целиот ден со цел да им овозможи да пријават  повреда на избирачкото право на претстојните локални избори.

Хелсиншкиот комитет ќе ги проследи локалните избори преку отворената канцеларија за пријавување на повреда на...

ЛГБТИ заедницата и престојните локални избори 22 March 2013

Заради подобро информирање на ЛГБТИ заедницата во Република Македонија, во однос на тоа која политичка опција би им овозможила подобро секојдневие и еднаквост на локално ниво, ЛГБТИ центарот за поддршка изготви прашалник кој директно ги тангира активностите на политичките партии кои се дел од нивните програми, а имаат за цел  унапредување на заштитата на правата на ЛГБТИ заедницата.

...

Осуда за дискриминацијата над Ромите во ТЦ „Скопје Сити Мол“ 22 March 2013

Членките на мрежата за заштита од дискриминација[1] најостро го осудуваат настанот во Трговскиот центар Скопје Сити Мол,чие раководство преку електронска пошта испратена до фирмата Land Service, на 9ти Јануари 2013 година, побара лицата припадници на ромската заедница да не бидат ангажирани на работни задачи за одржување на хигиената во одделот за храна. 

Потенцираме дека Комисијата за...

Меѓународен ден за елиминација на расната дискриминација 21 March 2013

Денеска е меѓународниот ден за елиминација на расната дискриминација. Оваа година  во фокусот на Обединетите Нации е ставен спортот како активност преку која може да се подигне свеста за справување со расната дискриминација. Во своето денешно обраќање генералниот секретар на ОН, Бан Ки-Мун изјави:

„Мораме да ги здружиме силите за да ставиме крај на расизмот, а спортот може да ни помогне да...

Алфа ТВ: Пресинг со Уранија Пировска и Љупчо Зиков 08 February 2013

Во вчерашната дебатна емисија „Пресинг“, гостуваа Уранија Пировска, извршна директорка на Хелсиншкиот комитет и Љупчо Зиков, новинар и политички аналитичар. Тема на вечерта беше Посебниот извештај во врска со случувањата пред и во Собранието на РМ на 24. декември 2012 година.

Покрај за Посебниот извештај, се дискутираше и за најновиот Квартален извештај за состојбата со човековите права во...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo