Corner Соопштенија

ОГЛАС ЗА ВРАБОТУВАЊЕ НА ПСИХОЛОГ 23 March 2018

ОГЛАС ЗА ПСИХОЛОГ

Социјалниот „шелтер“ центар Сигурна куќа кој е во склоп на Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија – ЛГБТИ Центар за поддршка, има потреба од вработување на психолог.

Опис на работни задачи и одговорности:

  1. Прави анализи и оценување на состојбата во која се наоѓаат корисниците;
  2. Помага во надминување на ситуациите со кои се соочуваат корисниците;
  3. Ги следи сите...

Управниот суд го поништи решението за лустрација на Петар Карајанов 16 March 2018

По барањето поднесено од страна на г. Петар Карајанов за повторување на постапката пред Управниот суд, а по основ на донесената пресуда од страна на Европскиот суд за човекови права од 6 април 2017 година, Управниот суд на ден 14 март 2018 година одржа усна, јавна расправа со цел со сигурност да се разјасни состојбата на работите и да се потврдат фактите врз кои се заснова барањето на тужителот...

Осуда на насловна страна во издание на весникот „Слободен печат“ 16 March 2018

Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ најостро ја осудува насловната страна на изданието од 14.03.2018 на дневниот весник „Слободен печат“, ставена во контекст на општествено - политичките случувања. Имено, објавувањето на фотографија на жена учесничка на протест пред Собранието на РМ со наслов „Вмровците ги покажаа забите“ претставува грубо вознемирување на личноста на жената на...

„Сега повеќе не сме сами!“ 16 March 2018

Во рамките на институционалниот грант Цивика Мобилитас, Хелсиншкиот комитет подготви видео приказна за Сигурната куќа и корисник на услугите и заштитата што таа ја нуди. 

Сигурната куќа е основана во 2017 година и обезбедува привремено домување за ЛГБТИ лица во безбедно живеалиште. Доколку сте ЛГБТИ лице кое се соочува со насилство или бездомништво обратете се на бесплатната линија за помош...

Отворање на Комисијата за статусот на жените при Обединетите Нации во Женева 13 March 2018

„Жените и девојките ги обелоденуваат навредливото однесување и дискриминаторските ставови. И да бидеме јасни, централното прашање со кое се соочуваме е прашањето на моќ. Моќта обично не е дадена, моќта треба да се преземе.“

“Живееме во машки доминаниран свет со доминантна машка култура. И тоа е причината зошто зајакнувањето на жените и девојките е нашата заедничка централна цел.“

„Темата на...

8-ми март, Меѓународниот ден на жената 08 March 2018

Факти:

- 78% од жртвите на физичко насилство се жени додека 98% од сторители на семејно насилство се мажи. Од 2008 до 2016 година, регистрирани се 70 фемициди од кои 15 се случиле само во периодот 2013-2016. Над 3/4 од случаите на семејно насилство не се пријавени во ниту една јавно достапна служба.

- Најчестата причина поради која девојчињата го напуштаат училиштето се малолетничките бракови....

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo