Corner Соопштенија

Говор на омраза- секојдневие кое не се казнува! 19 August 2016

Говорот на омраза сè почесто го исполнува јавниот простор во Република Македонија. Граѓанитесе соочуваат со говор на омраза во медиумите, интернет просторот и секојдневниот живот. Дотолку пострашно, често пати ширењето на говор на омраза резултира со насилство и сторување дела од омраза. Поради тоа, борбата против говор на омраза е мулти-димензионална и се...

Одговорност! Надлежните институции потфрлија во превенцијата и справувањето со последиците од поплавата 12 August 2016

На 06.08.2016 година, градот Скопје беше зафатен од големо невреме и поројни дождови, на одредени делови од градот настана голема поплава која зафати неколку градски подрачја и целосно ги уништи. Во поплавата досега официјално животот го загубија 22 лица,  6 лица се водат како изсчезнати, а околу стотина се повредени. Извори од терен и социјалните мрежи јавуваат број неколку пати повисок...

ПРЕС: Уставниот суд во стегата меѓу политичките интереси и човековите права 26 July 2016

Хелсиншкиот комитет има чест да ве покани на завршната прес-конференција во рамките на проектот „Надгледување на работата на Уставниот суд и процена на неговиот капацитет да постапува по уставни жалби“. Основната цел на проектот беше зајакнување на независноста, непристрасноста и легитимноста на Уставниот суд преку надгледување на неговата работа и научно истражување за изнаоѓање на...

ПРЕС: Европски ден на жртвите од криминал од омраза 21 July 2016

Хелсиншкиот комитет за човекови права има чест да Ве покани на прес-конференција која ќе се одржи на 22 јули 2015 г. (петок) од 11:00 часот во просториите на Комитетот (ул. Наум Наумовски Борче бр. 83, Скопје). Прес-конференцијата е посветена на 22 јули, предложен за „Европски ден на жртвите од криминал од омраза“ од страна на Советот на Европа.

Преку тековниот проект „Овозможување на ефективен...

Иницијатива на граѓанското општество за спроведување на итни демократски реформи 08 July 2016

Група граѓански организации и експерти подготвија Предлог за итни демократски реформи  кои имаат цел да ги вратат демократските стандарди и вредности во Македонија, враќајќи ја така и довербата на граѓаните во клучните државни институции.

Главната цел на документот е да предложи мерки за спроведување итни реформи кои ќе создадат услови за слободни, фер и кредибилни избори. Со оглед на...

Покана и агенда за конференција: Унапредување на системот за одбрана по службена должност 28 June 2016

Хелсиншкиот комитет има чест да ве покани на завршната конференција во рамките на регионалниот проект „Унапредување на заштитата на правата на обвинетите во Босна и Херцеговина, Србија, Косово, Македонија и Албанија“,координиран од страна на Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Српска, со поддршка на Канцеларијата на Американската адвокатска комора во Скопје. Конференцијата ќе се...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo