Corner Соопштенија

Оглас за правен советник - проектен асистент 12 May 2014

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија има потреба од правен советник - проектен асистент. Од избраниот кандидат/ка ќе се очекува да обавува правна работа како асистент/ка во правната служба на Комитетот. Работата на Комитетот е од областа на: набљудување и известување за состојбата со човековите права, набљудување на судски постапки, бесплатна правна помош, работа на...

Повреда на пресумпцијата на невиност и тајност на личните податоци од страна на МВР 08 May 2014

Завчера на веб страницата на Министерството за внатрешни работи беше објавено посебно соопштение преку кое јавноста беше известена за апсењето на лицето Д.С. на 6 мај 2014 година. Соопштението е насловено „Побарал и примил поткуп од 2.000 евра за да “среди“ инвалидска пензија“.  Во соопштението е наведено дека МВР „реализираше случај“ за кривично дело „Примање награда за противзаконито...

Утврдено вознемирување по основ на сексуална ориентација 07 May 2014

Комисијата за заштита од дискриминација во своето мислење по поднесената претставка против учебниците Медицинска Психологија и Психијатрија том 1 и том 2, утврди дека постои вознемирување по основ на сексуална ориентација. Претставката е пратена од организациите на Мрежата за заштита од дискриминација, која работи на тестирање на имплементацијата на Законот за спречување и заштита од...

Отворена канцеларија: Пријави повреда на избирачко право! 25 April 2014

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија ги известува граѓаните дека во недела, 27.04.2014 г. канцеларијата на Комитетот ќе биде отворена во текот на целиот ден со цел да им овозможи на граѓаните да пријават  повреда на избирачкото право за време на Предвремените парламентарни избори и вториот круг од претседателските избори. Комитетот ги охрабрува сите граѓани кои...

Универзален периодичен извештај на ОН: Работилница за млади, 16.04.2014 14 April 2014

Почитувани,

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија, Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) во Македонија и Младински образовен форум (МОФ) имаат чест да Ве поканат на двочасовна дебата за време на која ќе биде претставен Универзалниот периодичен извештај (УПР) - механизам преку кој се испитува почитувањето на човековите права во сите 193 земји членки на...

Отворена канцеларија: Пријави повреда на избирачко право! 10 April 2014

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија ги известува граѓаните дека во недела, 13.04.2014 г. канцеларијата на Комитетот ќе биде отворена во текот на целиот ден со цел да им овозможи на граѓаните да пријават  повреда на избирачкото право на првиот круг од претседателските избори.

Комитетот ги охрабрува сите граѓани кои сметаат дека нивното избирачко право е повредено да...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo