Corner Соопштенија

Жените, сексуалните и родовите малцинства во Македонија се дискриминирани во сите сфери на живеење и нивните права не се почитуваат 30 October 2018

Жените, сексуалните и родовите малцинства во Македонија се дискриминирани во сите сфери на живеење и нивните права не се почитуваат. Ова е главната порака која македонските невладини организации ја изјавија во Женева пред Комитетот на Обединети нации задолжен за следење на имплементацијата на Конвенцијата на Елиминација за сите форми на дискриминација кон жените од страна на Република...

Дискриминација врз основа на религија и верско уверување во скопскиот ресторан Portofino-Osteria and Bar 29 October 2018

Мрежата за заштита од дискриминација ја осудува дискриминаторската пракса на Portofino Osteria and Bar со ограничување на пристапот до ресторанот на жени кои носат традиционална муслиманска облека.

На 14.09.2018 година до Хелсиншкиот комитет за човекови права се обрати странка која пријави дискриминација врз основа на религија и верско уверување во пристап до ресторанот Portofino Osteria and...

Тркалезна маса за тековните трендови на миграција и барателите на азил во Република Македонија 26 October 2018

Tимот на Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија, денеска организираше тркалезна маса во Гевгелија на тема Тековните трендови на миграција и баратели на азил во Република Македонија“ во рамки на проектот „Помош на рутата - обезбедување поголема заштита на правата на бегалците, мигрантите и барателите на азил во Република Македонија и Србија“ финансиран од...

​Одржани обуки за адекватно известување и правна и етичка одговорност на новинарите 25 October 2018

Во изминатите два дена Хелсиншкиот комитет спроведе две обуки за репортери и новинари кои известуваат од судски рочишта или случаи кои се опфатени со кривичната правда, како и за новинари кои работат истражувачко новинарство.

Tема на првата обуката која се одржа на 24 октомври во просториите на ,,Јавна соба’’ во Скопје беше ,,Градење на капацитетите на новинарите за адекватно известување за...

Реакција поради повторно исклучување на јавноста од рочиштето за „27ми април“ на 17.10.2018 година 17 October 2018

Судечкиот совет којшто суди во предметот „27ми април“ кој се води пред Основниот суд Скопје 1 Скопје и на денешното рочиште на кое треба да се испитува заштитениот сведок повторно ја исклучи јавноста од следење на постапката, повикувајќи се на членот 354 од Законот за кривичната постапка (ЗКП). Дозволено беше присуство само на претставник од Мисијата на ОБСЕ, согласно член 355, став 2 од ЗКП.

...

Повик за ангажман на медиумски монитори 17 October 2018

I. Општи информации

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија во октомври, 2018 година, отпочна со спроведување на проектот “Зајакнување на механизмите на заштита против говорот на омраза” финансиран од страна на National Endowment for Democracy (NED). Проектот ќе се фокусира на подобрување на знаењето од страна на полициските службеници во препознавање, спречување и...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo