Corner Соопштенија

Покана за прес-конференција 26 September 2016

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија соопштува дека започна со спроведување на проектот „Поддршка од граѓанското општество кон политиките за социјална кохезија и различностите“ поддржан од страна на Британската амбасада во Македонија. Главна цел на проектот е да се поддржи развој на политики и пракса  за социјална кохезија на ранливите групи и да се подобри нивниот...

Незаконски реизбор на претседател на Советот на јавните обвинители на РМ 23 September 2016

На 22 септември 2016 година, за време на седница на Советот на јавните обвинители на Република Македонија, на тајно гласање, г. Петар Аневски повторно беше избран за претседател на Советот. 

Хелсиншкиот комитет укажува дека согласно Член 8 став 3 од Законот за Советот на јавните обвинители („Службен весник на Република Македонија“ бр. 150/2007 и 100/2011), мандатот на претседателот на...

Повик за подготвување на анализа 12 September 2016

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија во рамките на проектот „Поддршка на граѓанското општество во креирање политики за социјална кохезија и различности" објавува повик за изработка на анализа заснована на истражувачки прикази и документи за јавни политики, со препораки што ќе ја унапредат грижата за лицата со физичка попреченост.

Во продолжение може да ги прочитате...

Сè уште нема решение за дислоцираните Роми од населбата под Кале 07 September 2016

И по истекот на еден месец од насилното бркање и рушењето на импровизираните бараки на Ромите под Кале, државата се уште нема решение за проблемот со домувањето на 121 лице кои во моментов живеат под отворено небо непосредно до кејот на Вардар. Државните институции не преземаат никакви чекори во решавањето на овој проблем, а Инспекторатот при Град Скопје не им дозволува на лицата повторно да...

Оглас за вработување 25 August 2016

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија и ЛГБТИ Центарот за поддршка објавуваат оглас за вработување на следните позиции: 

1. Правен/а советник/чка за Хелсиншки комитет

2. Правен/а советник/чка за ЛГБТИ Центарот за поддршка 

3. Проектен/а координатор/ка за ЛГБТИ Центарот за поддршка 

Заинтересираните кандидати за работната позиција потребно е да достават кратка...

Младите против говор на омраза! 23 August 2016

Борбата против говорот на омраза започнува од најмладите. Хелсиншкиот комитет за човекови права, во соработка со Општина Центар и основните училишта (ОУ Кирил и Методиј, ОУ Коле Неделковски, ОУ Кочо Рацин, ОУ 11 Октомври, ОУ Гоце Делчев и ОУ Димитар Миладинов) поддржа група на млади уметници кои со свои цртежи/графити изразија пораки спротивни на говорот на омраза. Со својата креативност тие...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo