Corner Соопштенија

Македонија не го штити правото на живот и врши тортура врз мигранти и бегалци 24 April 2015

На 24 април 2015 година, во близина на Велес воз усмрти 14 и повреди најмалку 4 мигранти- бегалци. Во последните 6 месеци усмртени беа најмалку 27 странци, вклучително бебиња, деца и жени кои ги напуштаат матичните држави од Западна Азија и Централна Африка и транзитираат преку територијата на Република Македонија. При откривање на овие лица од страна на полициски службеници тие најчесто се...

Хелсиншкиот комитет го осудува попречувањето на правото на слобода на изразување 24 April 2015

Хелсиншкиот комитет за човекови права обезбеди бесплатна правна помош на граѓанскиот активист Никола Наумовски, кој денеска беше попречен во практикување на правото на слободно изразување. Имено, додека Никола Наумовски лепел налепници со содржина против законските измени за хонорарците на јавно место, бил спречен од страна на новинар кој работи во Радио слободна Македонија да го изрази својот...

Отворена канцеларија: Пријави повреда на избирачко право! 23 April 2015

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија ги известува граѓаните дека во недела, 26.04.2015 г.  по повод локалниот референдум за зачувување на надворешниот изглед на Градски Трговски Центар (ГТЦ), ќе ја отвори канцеларијата за граѓаните на Општина Центар да пријавуваат евентуални повреди на гласачкото право. Покрај отворената канцеларија, Комитетот ќе распореди...

Заканите врз средношколците го загрозуваат правото на децата на мирен собир 14 April 2015

Во текот на изминатата седмица до Хелсиншкиот комитет беа доставени голем број на барања за правна помош со наводи за повреди на правата на младите и наставниците поради нивните активности во Средношколскиот и Наставничкиот пленум. Наводите беа доставени од страна на родители, претставници на Наставничкиот пленум и Мултиетничкиот синдикат на образование (МЕСО). Во врска со јавниот притисок кој...

Државата ги дискриминира Ромите како никогаш претходно 08 April 2015

По повод одбележувањето на меѓународниот ден на Ромите, 8-ми април, Хелсиншкиот комитет уште еднаш потсетува на потребата за афирмирање на економските и социјалните проблеми со кои се соочува ромската заедница во земјата.

Хелсиншкиот комитет притоа истакнува дека состојбата со Ромите во Република Македонија никогаш не била полоша, со оглед на масовната дискриминација која се случува на...

Хелсиншкиот комитет започнува со надгледување на работата на Уставниот суд 31 March 2015

Според годишните извештаи на Уставниот суд, во периодот 2011-2013 година Судот бележи намален број на примени и завршени предмети, намален број на укинати и поништени одредби од закони и подзаконски акти, намалување на годишниот буџет и намалување на бројот на поднесени уставни иницијативи од страна на граѓанските организации. Бројот на примени предмети е во постојан пад и споредено со 2011 г....

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo