Corner Соопштенија

Дискриминација на Интернационалниот атлетски маратон Охрид 01 August 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија реагира на одлуката на Интернационалниот атлетски маратон Охрид наградните фондови за тркачите да бидат приближно двојно повисоки од оние за тркачките. Ова претставува класичен случај на директна дискриминација врз основ на пол и се коси со принципите на спортското натпреварување, односно обезбедување на еднаквост на учесниците.

...

Колумна: Од училишна клупа во конфекција 01 August 2017

Пишува текстилна работничка од Злетово

Следејќи ги на интернет излагањата на моите колеги вработени во текстилната, кожарската и чевларската индустрија, со цел во јавноста да ја покажеме вистинската слика за тоа што се случува со работничките права во текстилните фабрики во истокот, решив и јас да пишам неколку збора околу тоа. Не ретко овде е случај по завршувањето на средното училиште веднаш...

Осуда за попречувањето на правото на протест 31 July 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права најостро го осудува задржувањето на четворицата граѓански активисти од страна на припадниците на полицијата за време на одржувањето на презентацијата на воена опрема на војската на САД и АРМ во саботата на 29.07.2017 година во центарот на Скопје.

Истакнуваме дека попречувањето на правото на мирен протест, како и противзаконитото задржување преку примена на...

Иницијатива од граѓанскиот сектор за организирање на јавна расправа на Постојаната анкетна комисија за човекови права 27 July 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права, Македонското здружение на млади правници и КХАМ Делчево поднесоа иницијатива за организирање на јавна расправа на Постојаната анкетна комисија за човекови права за прашањето на ограничување на правото на слободно движење и дискриминацијата на граничните премини спрема граѓаните од ромската етничка заедница.

И покрај ингеренциите кои ги има оваа комисија во...

Претседателот на Меѓународната федерација за човекови права (FIDH) во посета на Хелсиншкиот комитет за човекови права 26 July 2017

Денеска во посета на Република Македонија беше г. Димитрис Христопулос, актуелен претседател на Меѓународниот борд на Меѓународната федерација за човекови права (FIDH) со седиште во Париз, којашто обединува вкупно 184 организации од 112 земји.

Во тие рамки, во просториите на Хелсиншкиот комитет за човекови права г. Христопулос оствари средба со претставниците на повеќе невладини организации од...

Дискриминација од страна на Олимпискиот базен Центар 26 July 2017

Хелсиншкиот комитет за човекови права остро реагира и го осудува дискриминирачкиот однос на Олимпискиот базен Центар кон лицата со инвалидски колички. Изминативе денови јавноста преку социјалните мрежи беше запознаена со случај во кој мајка на дете во инвалидска количка направи безуспешен обид да оствари влез во Олимпискиот базен во Скопје. Родителката се јавила телефонски за да се распраша...

Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo