Corner Соопштенија

Меѓународен ден на Ромите - најранливата етничка заедница, дискриминирана во сите сфери на општеството 08 April 2019

На 8-ми Април се одбележува Меѓународниот ден на Ромите, кој придонесува за подигнување на свесноста и потсетува на долгогодишната борба за подобар и подостоинствен живот на оваа група луѓе. Ромите се најранлива етничка заедница која се соочува со дискриминација во речиси сите сфери на општественото делување.

Одбележувајќи го денешниот ден, сакаме да ја истакнеме нашата загриженост поради...

​Граѓанските организации реагираат: Важните закони се носат на нетранспарентен начин и со делумна вклученост на граѓанскиот сектор 28 March 2019

На денешната прес конференција на организациите вклучени во проектот ,,ЗА ПРАВДА - заедничка акција за следење на судските реформи и застапување за нивно спроведување’’, беа презентирани наодите од вториот мониторинг бриф за реформите во правосудството во периодот декември 2018-март 2019 година. Наодите од мониторингот се засноваат на четири параметри: транспарентност, вклученост, почитување на...

МЕЃУНАРОДEН ДЕН ЗА ЕЛИМИНИРАЊЕ НА РАСНАТА ДИСКРИМИНАЦИЈА 21 March 2019

Генералното собрание на Организацијата на Обединетите нации (ООН) во 1966 година го прогласи 21 март како меѓународен ден за елиминирање на расната дискриминација. На тој ден во 1960 година, полицијата во Шарпвил, Јужна Африка убила 69 луѓе на мирен протест за укинување на сегрегацијата и против апартхејдот како официјална политика.

Високиот комесар за човекови права на Обединетите нации, Мишел...

КЗД за првпат утврди дискриминација по спроведено тестирање на ситуација 19 March 2019

Комисијата за заштита од дискриминација утврди директна дискриминација во пристап до добра и услуги сторена врз две лица од ромска етничка припадност од страна на Арт Кафе Апореа од Прилеп, врз основа на боја на кожа и етничка припадност. Ова е прво мислење на Комисијата за заштита од дискриминација (бр. 0801-1/3 од 15.03.2019) кое е донесено врз основа на спроведено тестирање на ситуација од...

(Не)интегрирање на СЈО во обвинителскиот систем - соопштение за јавноста 13 March 2019

Граѓанските организации Хелсиншки комитет за човекови права, Коалиција Сите за правично судење, Институт за човекови права, Македонско здружение на млади правници, Центар за правни истражувања и анализи, Институт за европски политики и Фондација Отворено општество – Македонија, кои се дел од Блу принт групата на организации фокусирани на следење на правосудните реформи и застапување за нивно...

Бараме суштински, а не декларативни промени 08 March 2019

Факти:

  • Во 2018 година, 919 лица се евидентирани како жртви на семејно насилство. Од нив 665 се жени, односно 72%. Секоја втора жена во државата е жртва на психичко насилство, секоја четврта е жртва на физичко насилство, а секоја седма жена е жртва на сексуално насилство. 
  • Вкупен број на фемициди во перидот 2008 – 2016 изнесува 70.[1]
  • 5379 текстилни работнички пријавија прершување на...
Twitter Facebook
Normal_banner-free-mk Normal_______________________ Normal_banner-lgbti Normal___________mk Normal_strategy_mk_photo